بررسی شاخص های مهم اقتصادی نشان داد که بازار سرمایه با بازدهی ۲.۴ درصدی تنها بازار با رشد مثبت در پایان هفته بوده است. طلا بازدهی ۱.۳- درصد، دلار ۱.۶– درصد و سکه بازدهی ۲- درصدی را در کارنامه این هفته خود ثبت کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، بررسی مهم ترین شاخصهای اقتصادی نظیر بازار سرمایه، سکه، طلا، ارز و نفت در هفته گذشته نشان دهنده رشد مثبت بازار سرمایه، کاهش بازدهی طلا، دلار و سکه بوده است. در این گزارش، شاخص ها به تفکیک بررسی شده است:
بازار سرمایه
بورس که در هفته گذشته عملکرد قابل قبولی از خود برجای نگذاشته بود، در آغاز هفته نیز ضعیف عمل کرد و میرفت تا کانال ۲۵۵ هزار واحد را نیز واگذار کند که عرضه اولیه هجرت با ۶۰۰ هزار خریدار مانع از ورود دماسنج به مرز منفی شد.
لفاظی چین و آمریکا بورس تهران را نیز درگیر کرده بود که تعطیلی وسط هفته نیز مزید بر علت شد. ولی توئیتر روز سه شنبه ترامپ خبر از به تعویق افتادن اعمال تعرفه بر واردات چین تا تاریخ ۱۵ دسامبر داد و باعث شد سایه شوم از بازارهای جهانی به ویژه کامودیتی ها و فلزات اساسی برداشته شود. بورس تهران نیز که در هفته های اخیر با شدت یافتن تنش تجاری، به گزارش های خوب سهم های بنیادی بی توجه بود، با این خبر دوباره سهم های بنیادی را کانون توجه قرار داد و گروه های معدنی، فلزات اساسی و پتروشیمی با تأثیر مثبتی که بر شاخص کل داشتند، دماسنج اصلی بازار را به کانال ۲۶۱ هزار واحدی رساندند و رکوردی تازه برای این بازار به ثبت رسید. رکورد زنی بازار سهام پیام تقدیر و تشکر رئیس جمهور از این سازمان را نیز در پی داشت.
بدین ترتیب شاخص کل با افزایش بیش از ۶.۰۰۰ واحدی و با رشد ۲.۴ درصدی نسبت به آخرین واحد ثبت شده هفته گذشته آخر هفته ای شاد را برای سهامداران رقم زد. هرچند کارشناسان پیش بینی کرده اند، بورس در هفته جاری نیز صعودی و سبز خواهد بود ولی به نظر می رسد تلاطم بازارهای جهانی در نتیجه نگرانی از رکود اقتصادی در پی انتشار خبرهای سیاسی منفی در آخر هفته ،شدت افزایش شاخص کل را محدود کرده و تا زمان عرضه اولیه جدید ( روز دوشنبه ۲۸ ام مرداد ماه ) عملکرد ضعیف و یا شاید منفی داشته باشد. البته ناگفته نماند که امید به تعدیل قیمت کالاهای ضروری، می تواند همچنان نقطه امید بورس بازان باشد.
سکه، طلا، ارز
طلا و سکه که در هفته گذشته با پیروی از افزایش قیمت انس جهانی طلا روند صعودی داشتند، با تعطیلی ۲ روزه بازارهای جهانی لاجرم دلار را پیشرو مسیر خود قرار دادند و تا سومین روز هفته روند نزولی خود را ادامه دادند که بازگشایی مثبت بازار انس جهانی طلا حامی ای شد تا سکه و طلا نیز اولین افزایش هفتگی خود را به ثبت رسانند. البته با توجه به اینکه در روزهای آتی مجدداً سیر نزولی گرفتند، می توان مناسبت عید قربان را نیز در افزایش یک روزه قیمت طلا مؤثر دانست.
بدین ترتیب طلای ۱۸ عیار با کاهش ۵.۵۰۰ تومان و سکه با کاهش ۸۵.۰۰۰ تومان نسبت به چهارشنبه هفته قبل به ترتیب ۱.۳- درصد و ۲- درصد کاهش قیمت را به ثبت رساندند. پیش بینی می شود روند نزولی طلا در هفته جاری نیز ادامه دار شود مگر اینکه رشد قیمت انس عاملی قوی برای تغییر مسیر این بازار شود. انس جهانی طلا نیز با به تعویق افتادن اعمال تعرفه تا حدودی از نوساناتش کم شده بود و در آستانه ی کاهشی شدن قرار گرفته بود که این بار معکوس شدن
اوراق قرضه آمریکا پس از ۱۲ سال، آتشی دیگر به جان بازارهای جهانی و بازار سهام انداخت و هجوم سیلی از سرمایه گذاران به دارایی های امن، انس را تا نزدیکی رکورد ۶ ساله اش رساند.
در نتیجه معکوس شدن سود اوراق قرضه آمریکا و اخبار ناامید کننده ی دیگری از سایر نقاط جهان مانند چین و آلمان (رشد منفی آلمان و کاهش بی سابقه نرخ رشد اقتصادی چین) نگرانی از رکود اقتصادی شدت گرفته و ادامه دار بودن روند صعودی انس جهانی طلا را محتمل تر میکند. دلار نیز که از مدت ها پیش روندی باثبات را اتخاذ کرده است، همچنان در کانال ۱۱.۷۰۰ تومانی مانده است که البته در ساعاتی از روزهای هفته حتی تا ۱۱.۶۰۰ تومان نیز می رسید. با توجه به اینکه کاهش تقاضا عامل اصلی کاهش قیمت دلار بوده است می توان گفت مکانیزم عرضه و تقاضا سکاندار قیمت دلار بوده اند و باید دید تا کجا قیمت را کاهش خواهند داد. از طرفی طبق مصاحبه تلویزیونی رئیس کل بانک مرکزی که عنوان کرد: ۱۵۰ نفر از ارزهای دریافتی خود به ارزش ۴ میلیارد دلار را بازنگردانده اند و باید حساب کشی شود؛ می توان گفت در صورت محقق شدن این مبلغ و از طرف دیگر شروع بازار متشکل ارزی، می توان کاهش قیمت دلار را پیش بینی کرد.
نفت
نفت که در هفته گذشته در پی جنگ تجاری در پایین ترین حد خود قرار داشت، با بازگشایی بازارهای جهانی و پیش بینی کاهش تقاضا بر اساس درگیری دو مصرف کننده بزرگ نفت خام دنیا و بدبینی نسبت به توافق تجاری؛ همچنان کاهشی شد تا جایی که عربستان صعودی که بزگترین تولید کننده نفت خام کشورهای عضو اوپک هست، به کاهش بیش از حد قیمت نفت واکنش نشان داد و برای حمایت از قیمت طلای سیاه تصمیم به کاهش مجدد تولید گرفت، این تصمیم به همراه به تعویق افتادن اعمال تعرفه بر واردات چین شرایطی را مهیا کرد تا نفت بار دیگر وارد کانال ۶۰ دلاری شود. ولی این افزایش قیمت دیری نپائید که خبرهای سیاسی منفی آخر هفته پتکی بر سر بازارهای جهانی از جمله قیمت نفت شد و مجددا به زیر کانال ۶۰ دلاری بازگشت . هرچند نفت برنت با افزایش ۲ دلار و ۶۷ سنت و نفت سبک با افزایش ۳ دلار و ۶۲ سنت از کف قیمت فاصله گرفتند، ولی نگرانی ها از رکود اقتصادی و پیش بینی کاهش تقاضا چشمانداز طلای سیاه را تیره و تار جلوه می کند.
همانطور که در نمودار مشخص است بازار سرمایه با بازدهی ۲.۴ درصدی تنها بازار با رشد مثبت در پایان هفته بوده است. طلا بازدهی ۱.۳- درصد ، دلار ۱.۶- درصد و سکه بازدهی ۲- درصدی را در کارنامه این هفته خود ثبت کردند
تهیه و تدوین: واحد اقتصادی اتاق تعاون ایران
https://iccnews.ir/?p=29195