دولت مشروط بر اینکه به آمادگی رزمی نیروهای مسلح کشور آسیبی وارد نشود، بر اساس تمهیدات اندیشیده شده در اصل ۱۴۷ قانون اساسی؛ مکلف است در زمان صلح از افراد و تجهیزات فنی نیروهای مسلح در کارهای امدادی، آموزشی، تولیدی و جهاد سازندگی، با رعایت کامل موازین عدل اسلامی استفاده کند چرا که ضمن پیش گیری از رخوت و رکود فعالیتی در نیروهای مسلح، میتوان از توان و ظرفیت مشارکتی آنها در جهت پیشبرد اهداف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور برابر سیاست های توسعه ای بهره برد که قطعاً در کاهش نرخ تمام شده کالا و خدمات مؤثر بوده و توان رقابتی کشور در بازار رقابتی افزایش می دهد.
در چنین شرایطی، تنها راهکار برون رفت از شرایط فعلی اعم از بن بست های اجرایی و اقتصادی یا انحصار و …، اجماع مشارکت های مردمی در جهت پیش برد اهداف توسعه ای کشور است. جلب و جذب مشارکت مردم و ساماندهی آنها در قالب تعاونیهای تخصصی و متعارف، فراگیر، سهامی عام و دانش بنیان یکی از مؤثرترین و کارآترین اقداماتی است که مسئولان امر می توانند با بهرهگیری در واسپاری منابع درآمدی در اختیار تصمیم عاجل و معقول تری بگیرند.
بسیاری از پروژه های مغفول مانده و نیمه کاره یا طرح های توسعه ای برجای مانده ناشی از کمبود اعتبارات و بودجه اجرایی و حتی پروژه های در دست انجام اعم از زیربنایی یا خرد و متوسط در قالب تعاون از ظرفیت لازم برای تأمین اعتبار و اجرا تا تحقق کامل با حداقل هدررفت منابع برخوردارند.
شکل گیری تعاونیهای عمرانی، ساختمانی و شهری، تعاونیهای دانش بینان فعال در حوزه فناوری اطلاعات، مخابرات، پزشکی و درمانی و … همه و همه مقدمه ای خواهند بود برای رفع معضل بیکاری و بهبود فضای کسب و کار، تأمین امنیت و ثبات و نشاط اقتصادی و برون رفع از هرآنچه امروز به عنوان بن بست های اقتصادی یا معضل در بخش های مختلف اقتصادی با آن مواجه هستیم.
عمل به فرامین و رهنمودهای رهبری مستتر در قانون اساسی و قوانین توسعه ای و بالاستی به منزله آزادسازی منابع درآمدی و بنگاه های اقتصادی در اختیار دستگاه ها و نهادها و مجموعه های دولتی و شبح دولتی است که مبین اقتصادی پویا و عاری از وابستگی برای کشور خواهد بود.
بحث دیگر اینکه؛ امروز حد نفوذ و مشارکت نیروهای مسلح در امور اقتصادی با اولویت فعالیت های عمرانی و زیربنایی کشور به حدی استراتژیک و گسترده است که به نظر می رسد عملاً در اجرای فرامین معظمله مبنی بر تعدیل حدود دخالت یا مشارکت نیروهای مسلح در فعالیت های اقتصادی تا واگذاری منابع درآمدی و اختیارات اجرایی و مدیریتی، تصمیم گیران را نگران کرده است. بدین مفهوم که در بسیاری از حوزه ها به جهت اهمیت پروژه ها یا سرمایه گذاریهای صورت گرفته و میزان درآمدی طرح ها و پروژه ها، تامل بیشتر متولیان امر را در واگذاری ها طلب می کند.
اجرایی شدن قانون اصل ۴۴ یا همان التزام قانونی مبنی بر واسپاری کلیه اختیارات مدیریتی و اجرایی به مردم با اولویت تعاون و رویکرد ترویج و توسعه فعالیت های تعاونی در شرایط روز اقتصاد ایران یک نیاز اساسی و فراگیر است که شایسته است مسئولان امر بجای تقابل و بازدارندگی در امر واسپاری امور، در اهتمام و همسویی با مردم نسبت به اجرای قانون همیّت بیشتری داشته باشند و برای تحقق اهداف پیش بینی شده در این مسیر، اول از دولت شروع و به عنوان متولی امور در این زمینه از تمام ظرفیت های در اختیار آن برای تسریع در امر واگذاری اصولی و هدفمند اختیارات، عاری از هرگونه دست اندازی و سوء مدیریت منابع و مانع تراشی بهره برداری حداکثری شود.
رسالت نیروهای مسلح یا هر یک از دستگاه ها، نهادها و تشکل های دولتی و وابسته به دولت در این برهه زمان به عنوان نیروهای انقلابی و پشتیبان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، اجرای بی چون و چرای قانون و تقابل با تعدی گران به قانون و حدود مرزی به منظور ضربه زدن به آرمان های نظام مقدس انقلاب اسلامی است.
در شرایطی که بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، ایران را به بازارمصرف خود بدل کرده اند، بر همگان وظیفه شرعی و قانونی است که با بهره گیری از تمام ظرفیت ها و منابع اقتصادی و فرهنگی در اختیار و در همیّت و اهتمام با عامه مردم اعم از تعاونگر و غیرتعاونگر جهت ارتقاء سطح کمی و کیفی فعالیت های اقتصادی و فرهنگی برای تأمین الزامات توسعه ای کشور منتج به آسایش و رفاه اجتماعی آحاد جمعیتی ایران تلاش کنند.
ایران به عنوان یکی از کشورهای دارای منابع زیرزمینی و سطحی بسیار بالا و حائز رتبه های عالی در اکثر علوم و دستاوردهای صنعتی، کشاورزی و … ، و برخوردار از تخصص و تجارب مدیرانی مدعی و حائز صلاحیت و مقید به آموزه های اسلامی، است.
به نظر می رسد؛ وقت آن شده که با استناد به رهنمودهای مقام معظم رهبری و با الهام از گفتمان امام خمینی (ره)، به هر عنوان و در هر جایگاهی، در جهت تحقق آرمان های ماندگار نظام مقدس انقلاب اسلامی کمر همت ببندیم تا از وارد آمدن صدمات و لطمات بر پیکره انقلاب و نظام اقتصادی کشور پیشگیری کنیم.
یادداشت* محمدباقر ظهراب بیگی/مشاور امور راهبردی رئیس اتاق تعاون ایران
https://iccnews.ir/?p=7713