رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن کارگران ایران(اسکان) با تاکید بر نقش دولت در حل مشکل مسکن دهک های پایین اظهار داشت: یکی از اقدامات دولت در دوره جدید میتواند یاری رساندن به شهرداریها با کمک نهادها و خیرین در بافتهای فرسوده، در ساخت مسکن استیجاری برای جوانان و دهک های پایین برای کاهش و رفع مشکل مسکن باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، علیرضا محمودی عضو هیات رئیسه اتاق تعاون ایران و رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن کارگران ایران(اسکان) با بیان این مطلب بیان داشت: موضوع مسکن از اصلی ترین مسائل فعلی کشور بعد از موضوع معیشت خانوار است. در این راستا دولتها میکوشند با اجرای طرحهای مختلف زمینه خانه دار شدن گروههای هدف را پدید آورند.
وی ادامه داد: در سالهای پایانی دولت دوازدهم طرح اقدامملی مسکن برای ساخت حداقل ۴۰۰هزار واحد مسکونی در گام اول کلید خورد و تفاهمنامه هایی نیز میان وزارت راه و شهرسازی با برخی نهادها و دستگاههای اجرایی جهت تحقق این منظور منعقد شد. یکی از این تفاهم نامه ها میان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت راه و شهرسازی برای ساخت ۲۰۰هزار مسکن کارگری مبادله شد و در اجرای این توافق اتاق تعاون ایران مناطق مستعدِجوار شهرکهای صنعتی را مدنظر قرار داد تا نسبت به ساخت مسکن اقدام کند.
عضو هیات رئیسه اتاق تعاون ایران افزود: مطابق آخرین برآوردها در شهرکهای صنعتی بالغ بر ۷۵۰ هزار کارگر اشتغال دارند و بسیاری از این عزیزان فاقد مسکن هستند
محمودی خاطرنشان کرد: کارگران بدلیل فاصله میان محل زندگی و کار بطور مستمر درحال رفت و آمد هستند. لذا طی توافق با وزارت راه و شهرسازی و در قالب طرح اقدام ملی مسکن بنا شد در جوار شهرکهای صنعتی، واحدهای مسکونی مناسب با هدف تامین مسکن ارزان قیمت برای کارگران و حل مشکل تردد آنها احداث شود.
رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن کارگران ایران در ادامه تصریح کرد: اقدامی دیگری که جهت خانه دارشدن کارگران عزیز آغازشد از سوی اتحادیه تعاونیهای مسکن کارگران ایران بود. این اتحادیه با تعریف سه فاز عملیاتی به این موضوع ورود کرد و ساخت ۳۰ هزار مسکن برای سکونت کارگران را در سه فاز عملیاتی طراحی کرد. مطابق برنامه ریزی انجام شده اتحادیه اسکان ۱۰ هزار واحد در شهرهای جدید، ۱۰ هزار واحد در بافتهای فرسوده و ۱۰ هزار واحد در شهرهای کوچک از طریق اخذ زمین از وزارت راه و شهرسازی خواهد ساخت.
عضو هیات رئیسه اتاق تعاون ایران ابراز داشت: اتحادیه اسکان برای اجرای فازهای عملیاتی خود از طریق و همراهی معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت کار با سازمان ملی زمین و مسکن ایران، سازمان عمران و بهسازی شهری ایران و شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید تعامل و همکاری داشته است.
وی افزود: در این راستا با برگزاری جلسات و نشستهای متوالی و مستمر با شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید که نسبت به دو معاونت دیگر، چابکتر بود؛ توانست وارد فاز اجرای تفاهم نامه شود. البته نمایندگان معاونت فرهنگی وزارت کار نیز در جلسات شرکت میکردند و نقش بازوی نظارتی را برعهده داشتند. پس از اینکه توافقاتی حاصل شد، قراردادی سهجانبه بین اتحادیه، شرکت عمران شهرهای جدید و معاونت اجتماعی فرهنگی وزارت کار منعقد شد.
محمودی با اشاره به وضعیت ساخت مسکن های مذکور بیان داشت: در هفتههای گذشته، زمینهای ساختمانی در ۵ شهر جدید جانمایی و در شُرف تحویل است و مقدمات اداری اخذ پروانه ساختمانی نیز انجام شده است. البته زمانبر بودن اخذ پروانه ساخت در شهرهای جدید قابل پیشبینی بود و مشکلات متعددی در این مسیر وجود دارد. علاوه بر پیگیریهای اخذ پروانه ساختمانی، عضوگیری از تعاونیهای خوشنام و دارای پتانسیل نیز انجام شده است تا در این طرح همراه باشند.
لازم بذکر است در طرح اقدام ملی باید تمام شرایط مثل سبز بودن فرم «ج»، متاهل بودن و اقامت در منطقه برای ۵ سال را داشته باشند.
عضو هیات رئیسه اتاق تعاون ایران، افزود: در ارتباط با این موضوع، دو نکته دارای اهمیت شامل متنوعسازی و توجه به بُعد خانوادهها باید در دستور کار قرار بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت بسیاری از کارگران نه تنها توانایی پرداخت اقساط ۴۰ میلیونی اعلامی وزارت راه و شهرسازی در بازه زمانی چند ماهه را نداشتند بلکه تامین آورده ۱۰ میلیونی نیز برای کارگرانی که دستمزد سه و چهارمیلیونی دارند، مشکل است. این موضوع سبب میشود که برخی از کارگران دهکهای پایین جامعه از این طرح اقدام مسکن ملی برخوردار نباشند.
محمودی افزود: طرح اقدام ملی تصمیم دارد با دریافتیهای مقطعی کارگران را صاحب خانه کند. واضح و روشن است که برخی کارگران حتی توانایی خرید مسکن مهر را هم نداشتهاند.
محمودی تصریح کرد: براین باوریم از کارگر حداقل بگیر نمیتوانیم هر چندماه یکبار مبلغ ۴۰ میلیون مطالبه کنیم.
وی ادامه داد: براین اساس مقرر شد که عملیات ساخت را با آورده اتحادیه اسکان و کمکهای وزارت کار شروع کنیم و تسهیلات را به پروژه خود متصل کنیم. سپس در مقاطع مشخص و در حین ساخت از آورده اعضاء استفاده کنیم و در مرحله پایانی، کارگر مبلغ رهن و اجاره خانه استیجاری خود را به عنوان قسط نهایی پردخت میکند.ناگزیریم با ارائه راهکارهای متفاوت، مهلت پرداخت اقساط را افزایش دهیم. بسیاری از افرادی که در اقدام مسکن ملی ثبت نام کردهاند، حتی رویای خانهدار شدن هم نداشتهاند.
عضو هیات رییسه اتاق تعاون ایران با اشاره به اجرای طرح اجاره به شرط تملک ابراز داشت: شهرداریها در بسیاری از نقاط دنیا، طرح مسکن استیجاری را اجرا میکنند. البته شهرداری در این کشورها قدرت بالایی دارد. این موضوع علاوه بر تعادل بخشی به بازار اجاره ، در ترغیب جوانان شاغل به ازدواج نیز بسیار موثر است.
گفتنی است؛ نقش زمین و بهای آن برای اقشار ضعیف بسیار تعیین کننده است و تسهیلات کم بهره و بدون بهره برای تامین مالی پروژه ها حیاتی است اما واقعیت اینست که با همه این اوصاف به طور قطع عمده دهکهای ۱ تا ۳ در این طرح حضور نخواهند داشت.
وی گفت: عدم برخورداری کارگران و افراد کمدرآمد از مسکن، سبب گسترش سکونتگاههای غیررسمی میشود که آثار و تبعات فراوانی برای جامعه به همراه دارد. محروم بودن دهکهای پایین جامعه از مسکن و سرپناه مناسب، گسترش حاشیهنشینی و سکونتگاههای غیررسمی را افزایش میدهد.
رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن کارگران ایران با اشاره به سکونتگاه های غیررسمی و بدمسکنی بیان داشت: همه میدانیم سکونتگاههای غیررسمی و بدمسکنی وجود دارد. این امکان وجود دارد که چندین خانواده در یک خانه زندگی کنند. پدیده پشتبام نشینی نیز رایج شده است که مشکلات و آثار مخرب فراوانی به همراه دارد. در طرحهای حمایتی، برخی از دهکهای پایین جامعه صاحب خانه شدهاند اما به دلیل تامین منابع مالی برای حل مشکلات اقتصادی خود، بعضاً خانه خود را فروخته اند!
لازم به اشاره است، مسکن موضوعی مهم است و نباید نادیده گرفته شود. تمام کشورهای دنیا، با وضع مالیات برای خانهها با متد و روش مشخص و قابل کنترل ،قیمت مسکن را کنترل میکنند اما این موضوع در ایران اجرا نمیشود که این دولت میتواند در این خصوص نیز اقدام عملی کند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن کارگران ایران(اسکان) عنوان کرد؛
ساخت مسکن برای کارگران و دهک های پایین در دستور کار اسکان

رئیس هیات مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن کارگران ایران(اسکان) با تاکید بر نقش دولت در حل مشکل مسکن دهک های پایین اظهار داشت: یکی از اقدامات دولت در دوره جدید میتواند یاری رساندن به شهرداریها با کمک نهادها و خیرین در بافتهای فرسوده، در ساخت مسکن استیجاری برای جوانان و دهک های پایین برای کاهش و رفع مشکل مسکن باشد.
نظرات