به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، طبق اطلاعات اخذ شده از سامانه ثبتی وزارت تعاون تا پایان سال ۱۳۹۶ حدود ۱۰ هزار تعاونی فعال بانوان در بخشهای مختلف اقتصادی به ثبت رسیده است که حدود ۱۱ درصد کل تعاونی های فعال کشور را شامل می شود. براساس گزارش واحد آمار وبرنامه ریزی اتاق تعاون ایران، تعداد ۱۲۵هزار نفر در تعاونی های بانوان مشغول فعالیت هستند که حدود ۵.۵ درصد از کل اشتغال زایی بخش تعاون را در بر می گیرند. بیشترین فعالیت در تعاونی های نساجی، چرم و پوشاک با ثبت ۱۴۰۹ شرکت تعاونی، تعاونی های فرش دستبافت با ۸۵۲ صنایع دستی با ۷۶۴ و خدمات آموزشی ۵۹۲ تعاونی در سطح کشور مشغول فعالیت هستند.
تعداد ۵۹۴ شرکت تعاونی بانوان با عضویت ۶۱۷۲ نفر و ایجاد ۷۵۰۰ فرصت شغلی در سال ۱۳۹۶ به ثبت رسیده اند.
در حال حاضر به لحاظ جنسیتی حدود ۸۷۶۵ نفر از بانوان مدیرعامل تعاونی ها هستند و در حدود ۴۰ هزار نفر عضو هیات رئیسه و ۲۰ هزار نفر نیز به عنوان بازرس در تعاونی ها فعالیت دارند .
لازم به اشاره است در کشور ما ظرفیت های فراوانی برای تولید و اشتغال وجود دارد که برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید از همه آنها به نحو مطلوب استفاده کرد یکی از این ظرفیت ها مشارکت حداکثری زنان در فعالیت های اقتصادی است که نه تنها باعث شناخت ظرفیت ها و توانایی های آنان می شود، بلکه در توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه هم نقش کلیدی دارد. باید به این نکته توجه کرد که کشوری که به دنبال توسعه است نباید از توانایی های نیمی از نیروی انسانی خود چشم پوشی کند.
اشتغال زنان در جریان توسعه، امری گریزناپذیر و در مواردی با شدت یافتن نیازهای فرد و جامعه ضروری است. در پی ضرورت وجود برخی مشاغل خدماتی ویژه بانوان همچنین گسترش مشاغل خانگی و مسئله کارآفرینی زنان در سالهای اخیر زمینه ورود جدی آنان در فعالیت های اقتصادی در جامعه فراهم شده است که این امر به نوبه خود باعث اشتغال زایی و افزایش درآمد ملی می شود. جهت برنامه ریزی برای حضور بیشتر بانوان در عرصه های اقتصادی نیاز به داده های آماری جهت تحلیل نقاط و ضعف و قوت برنامه ریزی برای توسعه زنان شاغل برای افزایش شاخص های اقتصادی است.
آمارهای رسمی منتشر شده در سالهای اخیر از حضور چشمگیر زنان و دختران در عرصه های اجتماعی و دانشگاهی خبر می دهند که این امر به نوبه خود باعث افزایش نیروی کار زنان در جامعه شده است. طبق اطلاعات اخذ شده از تحلیل بازار در زمستان ۹۶ مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر در کشور نشان میدهد، به تفکیک جنسیتی ۶۴.۱ درصد مردان شاغل و ۱۵ درصد زنان شاغل با ساعت کار معمول ۴۹ ساعت و بیشتر در هفته مشغول کار هستند و نرخ بیکاری در زنان ۱۹.۳ درصد بوده که عمده فعالیت در بخش خدمات با ۵۶.۴ درصد، صنعت ۲۷.۱ درصد و کشاورزی ۱۶.۵ درصد است.
این اطلاعات نشان میدهد هنوز تا رسیدن به نقطه مورد نظر فاصله فراوانی است که می توان با برداشتن موانع قانونی و برنامه ریزی دقیق و ترویج فرهنگ و تغییر نگرش در خصوص حضور زنان در عرصه های اقتصاد امیدوار به افزایش نرخ مشارکت اقتصادی بانوان بود.
اقتصاد تعاون می تواند از طریق تقویت فرهنگ مشارکت مردمی زمینه مناسبی برای اشتغال زنان به وجود آورد به همین منظور ایجاد تعاونی خاص زنان مشارکت پویایی آنها را در رشد اقتصادی تضمین می کند.
https://iccnews.ir/?p=10959