تعدد و تخصص چندین دهه ای شرکتهای تعاونی در حوزه توزیع و مصرف، فرصت مغنتمی است که انتظار می رفت در مسیر توزیع کالا و تنظیم بازار مورد استفاده قرار گیرد که متاسفانه این اتفاق تاکنون نیفتاده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاونم ایران، محمدباقر دبیری، رییس اتحادیه مصرف فرهنگیان فارس گفت: انتشار برخی اخبار و گزارشها از فروشگاههای زنجیره ای، بار دیگر بر ناکارآمدی شبکه فعلی توزیع صحه گذاشت و نشان داد تا زمانی که منفعت شخصی بر منفعت گروهی، ترجیح داده شود نمی توان به ساماندهی سیستم توزیع امیدوار بود.
محمدباقر دبیری بیان داشت: تعدد و تخصص چندین دهه ای شرکتهای تعاونی در حوزه توزیع و مصرف، فرصت مغنتمی است که انتظار می رفت در مسیر توزیع کالا و تنظیم بازار مورد استفاده قرار گیرد که متاسفانه این اتفاق تاکنون نیفتاده است.
رئیس اتاق تعاون فارس، مدیریت شرکتهای تعاونی مصرف در قالب هیئت مدیره ۵ تا ۷ نفره و وجود بازرسان منتخب اعضا در شرکت های تعاونی را از جمله وجه تمایز این شرکتها با فروشگاههای بزرگ و زنجیره ای دانست و گفت: همچنین در فروشگاههای بزرگ و زنجیره ای سود فعالیتها به یک یا چند شریک سرمایه گذار می رسد این در حالی است که در فروشگاههای تعاونی مصرف سود بین اعضا که چند صد نفر هستند توزیع شده و هیات مدیره نیز همچون اعضا از این سود منتفع می شوند، بنابراین انگیزه ای برای رانت خواهی و سودآوری آنچنانی در شرکتهای تعاونی بر خلاف فروشگاههای زنجیره ای و یا یزرگ وجود ندارد.
دبیری بیان داشت: از دیگر وجه تمایز اصلی بین فروشگاههای بزرگ و زنجیره ای با شرکتهای تعاونی مصرف آن است که مشتری اصلی شرکتهای تعاونی اعضای آن هستند بنابراین دود کوچکترین تخلف در شرکتهای تعاونی مصرف ابتدا به چشم اعضا می رود و قطعا اعضا که اصلی ترین بازوی نظارتی در شرکتهای تعاونی به شمار می روند اجازه هیچ گونه تخلفی را به هیات مدیره نمی دهند .
وی تاکید کرد: البته از آنجا که هیات مدیره از درون اعضا انتخاب می شوند و همگی از یک رسته شغلی می باشند هیچگاه به خود اجازه نمی دهند اجحافی در حق همکاران خود نمایند.
رییس اتحادیه مصرف فرهنگیان فارس با اشاره به انتشار تخلفات گسترده در برخی از فروشگاه های زنجیره ای و بزرگ در حوزه توزیع بخصوص در وضعیت فعلی بازار، تصریح کرد: در چنین وضعیتی نگاه ها برای اصلاح سیستم توزیع به سمت شرکتهای تعاونی چرخیده و در جلسه چندی پیش وزیر محترم صنعت و معدن با رئیس محترم اتاق تعاون کشور بر استفاده از ظرفیت شرکتهای تعاونی مصرف در سیستم توزیع تاکید شده است که این مهم می تواند به رسیدن شرکتهای تعاونی مصرف به جایگاه واقعی خود در سیستم توزیع منجر شده و به بسیاری از ناکارآمدی ها در این سیستم پایان دهد.
دبیری با بیان اینکه ۶هزار شرکت تعاونی مصرف در سطح کشور و به تبع آن ۴۰۰ شرکت تعاونی مصرف در سطح استان فارس آمادگی دارند تا به بهترین شکل حوزه توزیع را ساماندهی کند افزود: شرکتهای تعاونی کارنامه موفقی در سیستم توزیع دارند به گونهای که در بحرانی ترین زمان یعنی در زمان جنگ توانستند بدون هیچ گونه محدودیتی کالاهای مورد نیاز مردم را تامین و توزیع کنند.
رییس اتحادیه مصرف فرهنگیان فارس با بیان اینکه فروشگاههای زنجیره ای با تبلیغات غیرواقعی بر روی ذهن افراد کار کرده و اینگونه القا می کنند که خرید از آنها به نفع مردم است افزود: این تخلفات حتی صدای بازسان صنعت و معدن را درآورده و ناکارآمدی سیستم فعلی توزیع را یادآور شده اند.
وی خاطرنشان کرد: این اخبار که از تریبونهای رسمی منتشر شد حاکی از نفوذ رانت و رابطه به جای ضابطه در سیستم توزیع در برخی فروشگاههای زنجیره ای است، فروشگاههایی که گاها با زد وبند با تولید کننده، این اجازه را به خود داده اند که کالاهایی با وزن کمتر و یا کیفیت پایین تر اما با قیمت محصولات اصلی به مشتریان بفروشند کالاهایی که قیمت آنها گرچه از قیمت محصولات اصلی پایین تر است اما در واقع به دلیل وزن کمتر محصولات و یا کیفیت پایین تر نه تنها سودی به مردم نمی رساند بلکه به ضرر آنهاست.
دبیری بیان داشت: برخی فروشگاهها پا را از این تخلف فراتر گذاشته و محصولات را با قیمتی بالاتر در قفسههای خود می گذارند سپس به اسم تخفیف های باورنکردنی، اندکی از این قیمت کم میکنند این در حالی است که برآیند بررسی فاکتور صادر شده، حاکی است در بسیاری از این فروشگاه ها، نه تنها هیچ تخفیفی به خریداران داده نشده است بلکه وجوهی بالاتر از قیمت واقعی محصولات از مشتریان اخذ شده است.
وی با بیان اینکه این موارد بخشی از تخلفات گسترده منتشر شده در جامعه است، اظهار امیدواری کرد: در سیستم توزیع از بنیه قوی شرکتهای تعاونی استفاده شود و به نابسامانی های این حوزه پایان داده شود.
https://iccnews.ir/?p=42904