رئیس اتاق تعاون ایران در نشست مشترک با رئیس سازمان توسعه تجارت ایران بیان داشت: تعاون یکی از سه رکن اساسی اقتصاد کشور است که در تمام حوزه های اقتصادی فعال می باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران با بیان این مطلب گفت: طبق اصل ۴۴ قانون اساسی بخش تعاون یکی از بخش های مهم اقتصادی است و تعاون در همه حوزه های اقتصادی از جمله بهداشت و درمان تا صنعت فعال است و در اقتصاد حوزه ای نداریم که تعاون در آن دخیل نباشد.
وی اضافهکرد: تعاون یک موضوع داخلی و مختص کشورمان نیست بلکه در همه کشورها بخش تعاون فعال است و نقش پررنگی در اقتصاد دارد.
عبداللهی به نقش اتحادیه بین المللی تعاون (ICA) با ۱۰۸ کشور اشاره کرد و گفت: قدمت این نهاد بین المللی بیش از ۱۰۰ سال است و ایران نیز ۷۰ سال عضو این سازمان است که در سال ۱۴۰۱ به عنوان عضو هیات مدیره در این اتحادیه انتخاب شدیم.
رئیس اتاق تعاون ایران اذعان داشت: به خاطر اهمیت موضوع تعاون، سازمان ملل تصمیم گرفت تا سال میلادی ۲۰۲۵ را به نام سال جهانی تعاون نامگذاری شود تا از این طریق سیاستگذاران را به ظرفیت تعاونی ها جلب کند و این مهم در اجلاس هند که در آذرماه برگزار شد، بطور رسمی اعلام شد.
وی بیانداشت: بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، تعاونی ها سال گذشته ۲ میلیارد دلار صادرات داشته اند، این در حالی است که تعاونی ها به خاطر محدودیت ها و مشکلات تحت عناوین دیگر صادر می کنند.
عبداللهی ادامه داد: اتاق تعاون به دنبال این است تا با همکاری سازمان توسعه تجارت سهم صادرات تعاونی ها را به ۲ برابر افزایش دهد.
وی با بیان اینکه نمایشگاه ساختمان به یک برند جهانی تبدیل شده است، اظهار داشت: اتاق تعاون ایران، نزدیک به ۲۰ سال است که این نمایشگاه را برگزار می کند، صنعت ساختمان جزو صنایع پیشرو کشور است و باید به صورت ویژه به این نمایشگاه نگاه شود.
عبداللهی ادامه داد: با حضور کشورهای سی آی اس در سال آینده در نمایشگاه ساختمان موافقت شده است تا شاهد حضور ۴۰ تا ۵۰ کشور در این نمایشگاه باشیم.
رئیس اتاق تعاون ایران همچنین گفت: ۸۰ درصد صنایع پایین دست پتروشیمی در اختیار تعاونی هاست.
رئیس اتاق تعاون ایران با انتقاد از تاخیر در صدور مجوزهای نمایشگاهی گفت: برنامه ریزی برای حضور در نمایشگاه ها زمان بر است، باید مجوزها تسریع شود تا مشکلاتی ایجاد نشود و امیدواریم مجوزهای دو ساله اعطا شود.
عبداللهی گفت: تعهد اتاق تعاون ایران برای ساخت ۲۰۰ هزار مسکن است که از این تعداد ۵۴ هزار واحد در حال انجام است.
وی اضافهکرد: توافقی با وزارت راه و شهرسازی به امضا خواهیم رساند تا بتوانیم مصالح ساختمان را پیش خرید کنیم تا قیمت تمام شده خرید خانه برای تعاونی ها مناسب باشد؛ به عنوان مثال اگر امسال ساخت مسکن متری ۲۰ میلیون تومان است در سال آینده ۵۰ میلیون تومان خواهد شد، لذا با پیش خرید مصالح به دنبال کاهش هزینه ها هستیم.
تعاونی ها با هدف توسعه بازار صادراتی فعالیت کنند
دهقان دهنوی رئیس سازمان توسعه تجارت با حضور در نشست مشترک با اتاق تعاون ایران، بیان داشت: تعاونی ها با هدف توسعه بازار صادراتی فعالیت کنند در این سازمان به دنبال تسهیل فرایندها و توسعه صادرات هستیم.
«محمدعلی دهقان دهنوی» امروز در جمع تعاونگران در اتاق تعاون ایران، اظهار داشت: در سازمان توسعه تجارت به دنبال تسهیل و شفاف سازی در فرایندها و ارائه مشوق ها به فعالان اقتصادی هستیم. وی افزود: تعاونی ها باید در زمان تولید به صادرات فکر کرده نه اینکه صادرات از کالاهای مازاد در بازار صورت گیرد.
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به بحث مرزنشینان گفت: قانونی در مجلس تصویب شده است که در همین راستا آیین نامه کولبری و ملوانی نهایی شده است که به زودی ابلاغ می شود. وی بیان داشت: طبق این ایین نامه قرار است تا سه درصد تجارت کشور از مبادی کولبری صورت بگیرد به شرطی که این کولبری از طریق مبادی رسمی کشور باشد و درآمد حاصل از صادرات، صرف ایجاد اشتغال و توسعه پایدار مناطق مرزنشین باشد.
دهقان دهنوی با بیان اینکه تعاونی های مرزنشین باید به سمت توسعه اشتغال در مرز بروند گفت: در راستای قانون کولبری کمیته ای شکل می گیرد و از ظرفیت بخش خصوصی بهره خواهیم برد. وی با اشاره به تبادل اطلاعات با رایزنان بازرگانی خارج از کشور گفت: آمادگی داریم تا در جلسه ای مشترک، مسیرهای انتقال اطلاعات فراهم شود و از ظرفیت ها برای کشور استفاده شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: برگزاری نمایشگاه یک صنعت است که در آن فعالان اقتصادی به دنبال تامین درآمد و معرفی دستاوردها هستند. وی با بیان اینکه شفاف سازی در فرایندها و رویه های سازمان توسع تجارت صورت می گیرد گفت: سامانه ای در این زمینه راه اندازی شده است تا شفاف باشد، این سازمان آمادگی دارد تا حمایت از برگزاری نمایشگاه ها در خارج از کشور انجام شود و مجوزهای نمایشگاهی تمدید شود. دهقان دهنوی افزود: مشوق های حمایتی از برگزاری نمایشگاه صورت می گیرد. وی از ۲ میلیارد دلار پوشش خطر پذیری با روسیه خبر داد و گفت: توسط صندوق ضمانت صادرات صورت گرفته است. در این نشست، فعالان اقتصادی حوزه تعاون در بخش های مختلف به بیان مشکلات و چالش های حوزه صادراتی پرداختند.
بحث شورای عالی صادرات حلقه مفقوده است
رضا علیخانزاده، رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی تولید رنگ و رزین الوان در این نشست، با اشاره به اینکه بحث شورای عالی صادرات حلقه مفقوده است گفت: متاسفانه صادرکنندگان در چند سال اخیر به خاطر عدم تعامل نهادهای مختلف دچار مشکل هستند. وی افزود: در سال جاری به خاطر عدم کارشناسی در سهمیه های ارزی بزرگترین چالش برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان فراهم شد. رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی تولید رنگ و رزین الوان ادامه داد: حتی صادر کننده و تولیدکنندگان نتوانسته از ارز حاصل از صادرات استفاده کند. وی با بیان اینکه باید شرایط سهمیه بندی ارز درست احصا می شد گفت: سهمیه بندی غیر کارشناسانه با فرایندهای طولانی به صادرات لطمه زده است. علیخانزاده گفت: ما در اتحادیه رنگ و رزین که سالانه هشت میلیون دلار صادرات داشتیم تنها از یک سوم ارز توانسته ایم استفاده کنیم. در صنعت رنگ با ۲۹۰ عضو کارخانه دار متاسفانه به خاطر سهمیه بندی ارز، ۳۰ درصد میزان صادرات کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه ما از سال ۹۷ تا کنون یک دلار ارز از سیستم بانکی نگرفته ایم گفت: تمام ارز ما حاصل از صادرات بوده است. رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی تولید رنگ و رزین الوان بیان داشت: همچنین فرایند واردات و ثبت سفارش مواد اولیه به خاطر اینکه زمان بر و طولانی مدت است مشکلاتی را ایجاد کرده است گاهی فرایند ثبت سفارش به ۶ ماه طول می کشد.
برگزاری نمایشگاه ها فرصتی برای توسعه صادرات و جذب سرمایه گذاری
علی مطیع جهانی عضو هیات رئیسه اتاق تعاون در این نشست ادامه داد: حضور شرکت های ایرانی در نمایشگاه های خارجی در بخش صادرات می تواند نقش مهمی داشته باشد.
وی افزود: هیات های تجاری خوبی در نمایشگاه ها جذب و منجر به ایجاد همکاری های خوبی می شود، اما حمایت های خوبی از هیات های تجاری صورت نمی گیرد ضمن اینکه هزینه ها برای میزبانی از هیات های تجاری افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه اتاق تعاون در سال های گذشته پاویون هایی در کشور های مختلف به ویژه در حوزه آفریقایی برگزار کرده است، گفت: در اتاق این ظرفیت وجود دارد که پاوین های مختلف در بخش دولتی در کشورهای مختلف به بخش تعاون سپرده شود.
وی در خصوص صدور مجوزهای نمایشگاهی اظهار داشت: در این حوزه چالش هایی داریم و با توجه به شرایط تحریمی نیاز به تعامل بیشتر داریم تا مدت زمان جوازها طولانی تر باشد.
ما به نقش تعاونی اعتقاد راسخ و کامل داریم
صدیف بیک زاده،سرپرست نمایشگاه بین المللی ایران در ادامه این نشست ادامه داد: ما به نقش تعاونی اعتقاد راسخ و کامل داریم تعاونی ها از مرز نشین تا تجارت خارجی نقش مهمی دارند که برای ما نیز مهم است. وی بیان داشت: نمایشگاه را یک هدف نمی بینیم این در حالی است که برگزاری نمایشگاه تبدیل به هدف شده است تعاونی هایی که در سطح کشور هستند باید از ظرفیت ابزار نمایشگاه برای بازاریابی و توسعه صادرات استفاده کنند. سرپرست نمایشگاه بین المللی ایران با بیان اینکه مشکل اصلی مناسب نبودن بازار برای واحدهای تولیدی است گفت: واحدهای تولیدی باید از ظرفیت برگزاری نمایشگاه ها استفاده کنند. وی عنوان کرد: شرکت نمایشگاه بین المللی عضو کمیته سازمان توسعه تجارت است به جای وارد شدن در بحث های چالشی باید حضور واحدهای تولیدی را در نمایشگاه ها توسعه بدهیم ما می توانیم خدمات به تعاونی ها ارائه کنیم هر تعاونی که در نمایشگاه شرکت کند به آن تعاونی خدمات نمایشگاهی می دهیم تا پاویون در نمایشگاه ها برگزار کنند و سالن اختصاصی داشته باشند. بیک زاده از برگزاری نمایشگاه اوراسیا از سوم تا ششم اسفندماه خبر داد و گفت: تعاونی ها می توانند ظرفیت های توانمندی صادراتی را در این نمایشگاه عرضه کنند و از ظرفیت آن بهره مند شوند.
«حسین در » رییس اتحادیه سراسری تعاونی های تامین نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی در ادامه این نشست افزود: شرکت نمایشگاه بین المللی قسمت کوچکی از سازمان توسعه تجارت است اما متاسفانه ۹۰ درصد بحث ها به سمت نمایشگاهاست. وی افزود: ما به دنبال توسعه تجارت و هدفمندی واردات در بازار های صادراتی هستیم بنده به عنوان رئیس اتحادیه متشکل از پنج هزار و ۴۸۱ واحد تولیدی فعال هستیم که سهم های مختلفی در حوزه لاستیک و پلاستیک در بازار هدف داریم که شامل ۳۴ درصد بازار عراق، ۷۲ درصد بازار پاکستان، ۱۳ درصد از آذربایجان، یک درصد از بازار ارمنستان و آمارهای مختلف توی ۱۶ کشور هدف داریم . رییس اتحادیه سراسری تعاونی های تامین نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی با بیان اینکه تعاونیهای تامین نیاز هدفی برای درآمدزایی ندارد گفت: هدف خدمت گذاری و فعالیت منسجم برای اعضای خودشان است این تعاونیها برای صادرات منسجم نقش خوبی ایفا می کنند. وی با بیان اینکه صنایع پایین دست پتروشیمی در سال گذشته جمعاً حدود ۳.۸ میلیارد دلار صادرات داشته است: تعاونی ها خودشان بازارسازی می کنند و استفاده از ظرفیت تعاونی های تامین نیاز می کنند. در بیان داشت: ما با یک نظم و یک برنامه منسجم و رفع مشکلات صادراتی حداقل میتوانیم سه میلیارد دلار افزایش صادرات در حوزه خود داشته باشیم.
علیرضا بنایی فر معاون بین الملل اتاق تعاون ایران در این نشست، گفت: آمار صادرات بخش تعاون احصا شده است و این آمار نشان می دهد که میزان صادرات بخش تعاون در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱.۲ میلیارد دلار درسال ۱۴۰۱ به میزان ۱.۵۰۰ میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۲ به میزان ۱.۸۵۰ میلیارد دلار بوده است. وی افزود: بسیاری از شرکت ها کالایشان را از طریق کارت بازرگانی شرکت های خصوصی صادر می کنند و عملا زمانی که اطلاعات از آمار گمرک احصا می شود، تعاونی هایی که کالا را تولید میکنند در این اطلاعات قرار نمی گیرند و ما فکر می کنیم این عدد واقعی تا ۳ و یا ۴ میلیارد دلار نیز باشد.
وی در بخش دیگری از این نشست گفت: سازمان توسعه تجارت ایران می تواند اتاق تعاون را به عنوان بازوی آموزشی خود در نظر بگیرد و از ظرفیت مرکز آموزشی اتاق تعاون ایران استفاده کند.
وی ادامه داد: از سه ماهه انتهایی سال ۱۴۰۰ اتاق تعاون ایران مسئولیت امور گواهی مبداء برای شرکت های تعاونی را به عهده دارد تا الان نیز حدود ۴هزار گواهی مبداء برای شرکت های تعاونی صادر شده است. معاون بین الملل اتاق تعاون ایران خاطر نشان کرد: گواهی مبداء برای صادرات شرکت های تعاونی برای منطقه اوراسیا توسط اتاق تعاون می تواند از ایجاد سردرگمی برای تعاونی جلوگیری کرده و نظم را ایجاد کند.
وی افزود: بهره گیری از ظرفیت رایزنان بازرگانی حائز اهمیت است چراکه رایزن های بازرگانی آگاهی چندانی از ظرفیت شبکه تعاون در داخل کشور ندارند و می توانیم رایزنان را همسو و با ظرفیت ها و دانش تعاون آشنا سازیم تا بتوانند در معرفی به سایر کشورها از دانش تعاون بهره ببرند.
غلامحسین حسینی رییس اتاق تعاون خراسانجنوبی در این نشست، گفت: ۳۴۶ تعاونی مرزنشین در قالب ۱۷ اتحادیه در ۱۷ استان کشور داریم. وی بیان داشت: وجود بخشنامه ها و ایین نامه ها برای مرزنشینان مشکلاتی ایجاد کرده است یکسری ایراداتی وجود داد به عنوان مثال سهمیه ارزی به مرزنشینان اختصاص یافته است که مرز نشینان به لحاظ توان مالی و عدم اطلاع از قوانین در حوزه گمرکی نمی توانند در حوزه صادرات و واردات فعالیت کنند.
مجید محمدی رییس اتاق تعاون زنجان در ادامه این نشست گفت: باید به بخش تعاون اعتماد کرد اگر در واقع به دنبال صادرات پایدار هستیم باید به سمت مشارکت مردم و ظرفیت تعاونی ها برویم.
وی ادامه داد: اگر بحث تحریم ها را کنار بگذاریم بحث قوانین خلق الساعه داخلی میان سازمانی مشکلاتی را ایجاد کرده است.
رییس اتاق تعاون زنجان با بیان اینکه در کشور ۳۱ اتاق تعاون استانی داریم گفت: اتاق تعاون ایران نیز در راس قرار داد ما شبکه تعاون از کشاورزی تا خدمات فنی و مهندسی داریم که به آن اعتماد نشده است.
وی تاکید کرد: مراکز تجاری در خارج نیز فعال کرده ایم. چهار مرکز تجاری در مسکو، پاکستان، بصره و عراق و الجزایر داریم.
محمدی با بیان اینکه در استان زنجان اتحادیه تعاونی های صادرات را تشکیل دادیم گفت: از ظرفیت تمام تعاونی صادراتی استان در قالب یک اتحادیه استفاده کردیم که به بحث توسعه صادرات می انجامد.
رییس اتاق تعاون زنجان با اشاره به اینکه ما در پاکستان در سال ۱۴۰۱ پاویون شرکت تعاونی دانش بنیان شکل دادیم گفت: مرکز تجاری ایران در اسلام آباد شکل گرفت.
وی خاطر نشان کرد: نمایشگاه های زیادی در خارج از کشور برگزار می شود ولی تولید محتوا ندارد و تنها ثمره آن رفت و آمد به نمایشگاه شده است.
رضایی نژاد در خصوص تعاونی پیشگامان و عملکرد این هلدینگ تعاونی همچنین عملکرد بندر خشک پیشگامان همچنین در خصوص نحوه سهمیه بندی بندی در حوزه واردات، توضیحاتی ارائه کرد.
صمدزاده مدیر مرکز آموزش اتاق تعاون ایران نیز در ادامه این نشست به اهمیت آموزش و توسعه آن اشاره کرد و گفت: این مرکز می تواند با همکاری سازمان توسعه تجارت در حوزه آموزش فعالیت گسترده ای انجام دهد.
علی احسان ظفری رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی های فراورده های لبنی در ادامه این نشست گفت: در گذشته ۴۵۰ واحد داشتیم که به عراق لبنیات صادر می کردیم که اکنون این تعداد به ۳۰ واحد رسیده است. وی با بیان اینکه ترمز صادرات و تجارت کشیده شده است گفت: پیش از این واحدهای لبنی بازار صادراتی داشتند که به دلیل سیاست های غلط و ارتباطات نقطه ای بازارها رها شده است. رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی های فراورده های لبنی تاکید کرد: واحدهای لبنی در فضای خارجی بازارهای خارجی را شناسایی کرده و برای کشور ارز آوری می کردند اما به دلیل اینکهنتوانسته اند تعهد ارزی را رفع کنند با مشکل برخورد کردند. وی با اشاره به نبود سیستم های بانکی و مالی در تبادلات تجاری خارجی گفت: این نبود شبکه مشکلات گی برای صادرکنندگان ایجاد کرده و هزینه های نقل و انتقال را افزایش داده است. ظفری ابراز کرد: این سیاست های غلط منجر به دور زدن تولید و تعطیلی آن خواهد شد شما رییس سازمان توسعه تجارت به عنوان پل ارتباطی بین دولت و بخش خصوصی مسایل صادراتی ما تعاونی ها را مطرح و پیگیری کنید.