بیست و نهم فروردین ۵۸ از سوی حضرت امام خمینی (ره) به عنوان روز ارتش نامگذاری شد. به همین مناسبت نیروهای مسلح در مقابل معمار کبیر انقلاب اسلامی رژه رفتند. در روزهای ابتدایی پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی زمزمههایی مبنی بر انحلال ارتش شنیده میشد اما حضرت امام خمینی (ره) در مقابل این موج تفرقهانگیز ایستاد و ارتش جمهوری اسلامی تولد یافت. به مناسبت فرارسیدن بیستونهم فروردین روز ارتش، گزیدهای از بیانات مقام معظم رهبری در سالهای اخیر درباره جایگاه ارتش جمهوری اسلامی ایران را مرور می کنیم.
*یکی از مواردی که باید مورد توجه جدی نیروهای مسلح به ویژه ارتش قرار گیرد، نوسازی پادگانها و ایجاد فضای مناسب کار برای نیروها است. پیشرفتها باید همچنان ادامه پیدا کند تا ارتش فردا از ارتش امروز، بهتر و قویتر و کارآمدتر و انقلابیتر باشد.
*تاثیر انگیزههای عمیق و ماندگار در انسانهای مومن و شجاع، در مقاطع حساس و سرنوشت ساز، نمایانگر میشود. همانگونه که رزمندگان اسلام و نیروهای مسلح {ارتش} توانستند ۸ سال در مقابل ارتش بعثی و کاملا مجهز صدام که مورد پشتیبانی قدرتهای بزرگ بود، مقاومت کنند و به پیروزی برسند.
*یکی از زوایای بسیار مهم حادثه نوزده بهمن، زنده کردن احساس استقلال در نیروی هوایی و سپس ارتش بود، زیرا زمینه ساز روحیه خودباوری و تکیه بر ظرفیتهای درونی شد. ملت ایران و مسئولان در بخشهای مختلف به ویژه نیروهای مسلح، به توفیق الهی، روز به روز قدرت دفاعیشان را افزایش خواهند داد.
*نیروهای مسلح نظام جمهوری اسلام _ چه ارتش جمهوری اسلامی و چه سپاه سرافراز و نیروی بسیج، و دیگر کسانی که در نظام نیروهای مسلح حضور دارند _ در طول سالیان دراز قابلیتهای خودشان را به اثبات رساندند.
*بدون شک یکی از برجستهترین و مفیدترین اقدامات و ابتکارات امام بزرگوار، اعلام روز ارتش بود. یکی از خصوصیات ارتش جمهوری اسلامی ایران بصیرت انقلابی و دینی است.
*در دفاع مقدّس، جوهر ارتش جمهوری اسلامی ایران آشکار شد. ارتش در بخشهای مختلف، با عناصر گوناگون خود توانست کارهای درخشان و بزرگی را انجام بدهد.
*یکی از بهترین و هوشمندانهترین کارهای بزرگ امام عزیزمان، تعیین روز ارتش بود؛ این کار همچنانکه پایهی ارتش را محکم کرد، ریشه ارتش را در [این] سرزمین مستحکم کرد، خیلی از توطئهگران و خیالپردازان را مایوس کرد.
*عزیزان! من عرض میکنم که یکی از نعمتهای خدا در حقّ این ملّت، این بود که ارتش کشور با ملّت همراه شد؛ این خیلی نعمت بزرگی بود. در انقلاب اگر ارتش همدل و همراه با مردم نمیشد، وضع جور دیگری میشد، مشکلات عجیبی به وجود میآمد.
* فرماندهان ارتش و نیروی زمینی، ارتشِ امروز را متدینتر و کارآمدتر از همیشه ساختهاند. ثبت تصاویری از خدمات متواضعانهی نیروهای ارتش به مردم موجب ماندگاری این برگهای زرین در حافظهی تاریخ است.
*جدا شدن بخش مهمی از ارتش و پیوستن آنها به امام (ره) و مردم شبیه معجزه بود. زیرا تکیه اصلی رژیم طاغوت به ارتش و ساواک بود و در نهایت از آنجایی ضربه خوردند که هیچگاه تصور نمیکردند.
*آن بیعت شگفتیساز یک نقطه عطف است. عامل ماندگاری، استمرار و اثرگذاری آن حرکت بزرگ و تاریخساز را کار رسانه ای و روایت صحیح ماجرا براساس یک قاب هنرمندانه است.
همچنین
*آنچه می تواند به معنای حقیقی کلمه یک مجموعه ی نظامی را در درجه ی اول ارزشگذاری کند، مسائل معنوی و باطنی است.
*ارتش امروز، یک ارتش منظم، محکم، منضبط و با تجهیزات عالی است.
*ارتش، یک سرمایه و ذخیره و اندوخته برای این ملت است.
*اعتقاد و ایمان قلبی نقش بسیار سازنده یی در تقویت ارتش دارد.
*امروز ارتش در چشم مردم، عزیز است.
*بحمداللَّه امروز ارتش ما، یک ارتش متدین است.
*به فضل پروردگار، ارتش جمهوری اسلامی ایران – همان طوری که امام بزرگوار می خواستند و آرزو می کردند و بارها بر زبان آورده بودند – یک ارتش مردمی و خدایی است.
*واقعیتها به ما ثابت می کنند که ارتش جمهوری اسلامی ایران در میان ارتشهای همگن خود در هر نقطه ی عالم یک ارتش ممتاز است.
یادآور می شود؛ نامگذاری ۲۹ فروردین هرسال به نام روز ارتش از ابتکارات امام خمینی(ره) بود. آن هم در شرایطی که ارتش جمهوری اسلامی با کارشکنی های مختلف داخلی و خارجی روبه رو بود.
برای اولین بار به فاصله حدود ۲ ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، توسط امام خمینی(ره) به نام ارتش نام گذاری شد تا پاسخی مناسب باشد به وفاداری ارتشیان به آرمانهای انقلاب اسلامی. اما چه شد که ۲۹ فروردین به نام ارتش نام گذاری شد؟
از ۱۹ بهمن ۵۷ و دیدار همافران نیروی هوایی ارتش با امام خمینی(ره) ارتشی ها با سرعت بیشتری به انقلاب اسلامی پیوستند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از همان اولین روز ، کار خود را برای دفاع از انقلاب اسلامی ایران شروع کردند.اولین درگیری و نا آرامی در منطقه ترکمن صحرا و در نزدیک مرزهای شوروی(سابق) توسط گروهکهای چپ و مزدوران استکبار با هدف خودمختاری منطقه آغاز شد که با اعزام یگانی از کارکنان داوطلب نیروی زمینی ارتش سرکوب شد. ارتش به سراغ کنترل ناآرامی های سایر مناطق مثل کردستان و آذربایجان غربی رفت. همزمان جنگ روانی علیه ارتش در داخل و خارج کشور به راه افتاده بود و به دنبال آن بود تا ارتش را یک نیروی ضد مردمی و عامل امپریالیسم معرفی کند که همچنان سرکوب مردم را ادامه می داد و بایستی منحل می شد و جای خود را با یک ارتش خلقی یا بی طبقه توحیدی عوض می کرد .
همین جوسازی ها سبب شد تا شهید سپهبد ولی الله قرنی اولین رییس ستاد مشترک ارتش در نامه ای استعفای خود در روزهای اول فروردین ۱۳۵۸ را به امام خمینی (ره) تقدیم کند. شهید قرنی در استعفای خود با شکایت از اقدامات ضد انقلاب و دشمنان خارجی و دخالت های بیجا در امور ارتشچنین نوشته بود: «معاون نخست وزیر انقلاب که خود را واضع مقررات و مالک الرقاب می داند بدون آنکه بداند ارتش چه موقعیت و چه امکاناتی دارد و متأسفانه بدون اینکه حتی اینجانب را طرف مشورت قرار دهد هر روز دستوراتی صادر می نماید که ارتش بایستی شاهد لطمه ای دیگر بر روحیات افسران و افراد خود و افتادن مقداری سلاح و مهمات و مال و منال به دست افراد ناصالح و وابسته به خارجیان باشد و… وزیر دفاع بدون مشورت و نظر خواهی از اینجانب و خارج از وظایف خود می رود و از رادیو و تلویزیون و مطبوعات نسنجیده می گوید که سربازان فروردین مرخص و بالنتیجه تعداد معدودی که از ارتش با خون دل به سربازخانه ها کشانده بود، نگهداری سربازخانه ها را رها کرده و به موطن خود می روند و شب هنگام عناصر توده ای وابسته به سیاستهای خارجی با کامیونها به سربازخانه ها می روند و باقیمانده اسلحه و مهمات را بار کرده و به خارج از شهر می برند… دولت بدون مشورت با ارتش و آگاه ترین مرجع ارزیابی کردستان، نمایندگانی را به آن صفحات می فرستند که با ورود آنها و اولین سخن پراکنی که می کنند مردم را به پادگان مهاباد ریخته و غارت می کنند و در جلوی همین هیأت فرمانده پادگان را گلوله باران می کنند«…
کمتر از یک ماه بعد، سپهبد قرنی توسط گروهک فرقان ترور شد و به شهادت رسید تا علاوه بر آثار جنگ روانی سنگینی که بطور مستقیم و غیر مستقیم توسط دشمنان خارجی، طیف ضدانقلاب، منافقین، حزب توده و عناصر نا آگاه در ارتش جریان داشت، بی انضباطی، سستی و عدم تمکین از فرماندهان نیز به مشکلات ارتش اضافه شود. مشکلات فراوان ارتش سبب شد تا فرماندهان وقت ارتش جمهوری اسلامی ایران با درخواست وقت ملاقات از امام خمینی(ره) برای بیرون رفتن از این وضعیت چاره اندیشی کنند و از امام (ره) بخواهند ایشان فرماندهی خود بر کل نیروهای مسلح را مجدداً اعلام نمایند. تا با استفاده از این حکم حکومتی قوام و انضباط بر ارتش برگردد. امام خمینی نیز (ره) با صدور پیامی تاریخی در تاریخ ۲۹ فروردین سال ۵۸ خطاب به ملت ، سنگ بنای روز ارتش را گذاشتند. دربخشی از پیام امام خمینی(ره) آمده بود:
«روز چهارشنبه ۲۹ فروردین روز ارتش اعلام مىشود. ارتش محترم در این روز در شهرستانهاى بزرگ با ساز و برگ به رژه بپردازند و پشتیبانى خود را از جمهورى اسلامى و ملت بزرگ ایران و حضور خود را براى فداکارى در راه استقلال و حفظ مرزهاى کشور اعلام نمایند.
ملت ایران موظفند از ارتش اسلامى استقبال کنند و احترام برادرانه از آنان نمایند. اکنون ارتش در خدمت ملت و اسلام است و ارتش اسلامى است، و ملت شریف لازم است آن را به این سِمت رسماً بشناسند و پشتیبانى خود را از آن اعلام نمایند. اکنون مخالفت با ارتش اسلامى که حافظ استقلال و نگهبان مرزهاى آن است جایز نیست. ما و شما و ارتش، برادرانه باید براى حفظ و امنیت کشورمان کوشش کنیم و به شرارت اشرار و اختلال مفسدان خاتمه دهیم».
امام خمینی(ره) در بخش های دیگر پیام خود نیز مشکلات دیگر پیش روی ارتش را نیز مورد توجه قرار دادند تا توطئه های داخلی و خارجی علیه ارتش جمهوری اسلامی ایران را نقش بر آب کنند.
از آن تاریخ به بعد هرسال در سالگرد صدور این پیام، روز ارتش در سراسر کشور جشن گرفته می شود و ارتش در شهرهای مختلف به رژه و نمایش قدرت می پردازد.
منابع: پایگاه اطلاع رسانی رهبر معظم انقلاب، پایگاه اطلاع رسانی فرهنگ ایثار و شهادت
https://iccnews.ir/?p=57302