حضور واسطه ها در چرخه تولید تا توزیع مرغ عامل اصلی نوسانات قیمت مرغ است که وزارت جهاد می تواند با استفاده از شبکه توزیع تعاون، کالا را مستقیم به دست مصرف کننده برساند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران، با تاکید بر ظرفیت شبکه توزیع تعاون، حضور واسطه ها عامل اصلی افزایش قیمت مرغ عنوان کرده و گفت: کالای اساسی متاثر از حذف ارز ترجیحی، نوسانات قیمتی بیشتری را نسبت به سایر کالاها شاهد بود. وی ادامه داد: میزان تولید مرغ در سال حدود ۲میلیون و ۱۰۰ هزار تن است که پاسخگوی نیاز کشور است این درحالی است که حدود یک میلیون تن هم ظرفیت خالی برای تولید وجود دارد که نشان دهنده توان تولید بیش از ۳میلیون تن مرغ در کشور است.
قاسمی بیان داشت: ۷۰ درصد هزینه تولید مرغ، مربوط به خوراک مرغ است چراکه ذرت، کنجاله سویا و جو که عمدتا خوراک مرغ را تشکیل می دهد، واردادتی است. وی افزود: افزایش قیمت نهاده ها نیز در مدت مذکور حدود ۵برابر افزایش یافته است که نشان می دهد سرمایه در گردش مرغداران باید افزایش یابد.
وی گفت: افزایش قیمت مرغ در حالی که افزایش ۵۷ درصدی نرخ دستمزد و ۳۵ درصدی حمل و نقل جاده ای صورت گرفت، دور از ذهن نبود. اما حمایت ها از تولیدکننده و حذف واسطه ها می تواند تاثیر مهمی بر مدیریت قیمت مرغ و تخم مرغ داشته باشد.
وی در خصوص کاهش قیمت مرغ در برهه هایی از نیمه نخست سال، ابراز داشت: بعضا شاهد کاهش قیمت مرغ پایین تر از نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار هم بودیم که بیانگر آن است که تولیدکننده خوراک مرغ با قیمت یارانه ای را در انبار داشته است در نتیجه با قیمت کمتری مرغ را به بازار داده است. اما این شرایط تداومی نداشت است.
قاسمی تاکید کرد: باید برای سرمایه در گردش مرغداران تمهیداتی اندیشیده شود تا توان تولید مرغداران کاهش نیابد از سوی دیگر با توجه به اینکه یک سوم ظرفیت تولید خالی است می توان با بهره گیری از سیاست تولید برای صادرات، متناسب با نیاز بازار کشورهای همسایه، از این ظرفیت استفاده کرد.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران با اشاره به صادرات کشور ترکیه که رقیب تولید مرغ در منطقه محسوب می شود، گفت: اجازه ترانزیت مرغ از خاک ایران به بازار افغانستان به کشور ترکیه، تولید داخلی را متاثر ساخته این درحالی است که حرکت به سوی صادرات می تواند علاوه بر کاهش هزینه های سربار، توان تولید داخل را هم افزایش دهد و مانع افزایش قیمت مرغ شود.
وی با اشاره به کاهش قطع ریزی جوجه در ماه، خاطر نشان کرد: براساس آمار وزارت جهاد، از نیاز ۱۳۵میلیون جوجه قطعه ریزی در ماه به عدد کمتر از ۹۰ میلیون رسیدیم که زنگ هشداری است که لزوم نگاه دقیق تر و جدی تر به امنیت غذایی کشور را یادآور می شود چراکه توان تولید و تولید مازاد هم وجود دارد و با برنامه ریزی منظم و مدونی می توان برنامه غذایی کشور را در کنار امنیت غذایی، تولید پایدار و اشتغال مولد و صادرات مستمر را هم حفظ کنیم.
https://iccnews.ir/?p=54607