تعاونی کوبه، یک تعاونی مصرف ژاپنی با بیش از ۱۰۰ سال سابقه است. حوزه کسب و کار و خدمات آن با تقریباً ۱.۷۴ میلیون عضو،۹۶۲۲ کارمند، ۱۴۳ فروشگاه و ۲۲ شعبه تحویل درب منزل، در استان هیوگو، به فعالیت هایی از جمله تولید مواد غذایی، برق، بیمه و رفاه می پردازد. این تعاونی، رویکرد خود را از یک فعال اجتماعی به نام کاگاوا تویوهیکو گرفته است. به عقیده وی، شعار”یکی برای همه، همه برای یکی” که با جهان بینی اهداف توسعه پایدار مطابقت دارد، در تلاش است تا انسان ها در جامعه ی خود پیشرفت کنند.شرایط جغرافیایی متنوع و محصولات کشاورزی و دامداری پرورش یافته در این منطقه به فرهنگ غذایی محلی عمق منحصر به فردی بخشیده است.
بر همین اساس، اعضا تمایل زیادی به حفظ محیط زیست دارند، که باعث شده است تعاونی کوبه برای مدت طولانی ابتکارات مختلفی از جمله “کمپین استفاده مجدد از کیسه های خرید” و بازیافت کارتن شیر را به کار گیرد. در سال ۱۹۹۵، پس از تجربه زلزله، تعاونی “منشور زیست محیطی تعاونی کوبه” را پذیرفت و متعهد شد که تمام تلاش خود را برای حل مشکلات زیست محیطی با در نظر گرفتن حفاظت از جان مردم انجام دهد.
یکی از اولین اهدافی که تعاونی های مصرف باید به آن توجه کنند، هدف دوازدهم اهداف توسعه پایدار که همان مصرف و تولید پایداراست، می باشد. تعاونی کوبه در تلاش است تا میزان ضایعات غذایی ناشی از فعالیت های تجاری خود را تا سال ۲۰۳۰ در مقایسه با سال ۲۰۱۵ به نصف کاهش دهد. در نتیجه تلاش های این تعاونی، ضایعات مواد غذایی در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با سال ۲۰۱۵، ۸۶.۹ درصد بود که پیشرفت در جهت دستیابی به هدف را تأیید می کرد.
اولین ابتکار عمل با هدف کاهش ضایعات غذایی به نصف، «پروژه موتینای» در فروشگاهها بود. این پروژه که در سال ۲۰۱۸ آغاز شد، ابتدا آگاهی کارکنان فروشگاه را افزایش داد و وضعیت دفع زباله را به صورت تصویری با همه کارکنان فروشگاه به اشتراک گذاشت.آنها کاهش ضایعات مواد غذایی را از طریق اصلاحات سیستمی، از جمله «بازبینی واحدهای سفارش، زمان تحویل و حجم تحویل برنامهریزیشده» و «بازبینی مهلتهای فروش» انجام دادند.
کمپین تمادوری
کمپین “تمادوری که برای اولین بار در سال ۲۰۱۸ اجراشد ، تجسم کننده ی هدف دوازدهم از اهداف توسعه پایدار است و به تمام فروشگاه های کوبه گسترش یافت، توسط اعضای تعاونی که در جستجوی راه حل برای مشکل ضایعات موادغذایی بودند، آغاز شد، در این کمپین” اولویت خرید را روی “محصولات تخفیف داری” که در حال نزدیک شدن به تاریخ مصرف یا انقضا هستند، قرار می داد. این کمپین برای مهار محصولات فروخته نشده و کاهش ضایعات مواد غذایی طراحی شده بود. در حال حاضر، کمپین “تمادوری” به عنوان یک اقدام کاهش ضایعات غذایی که می تواند به راحتی توسط هر مصرف کننده اجرا شود، جلب توجه می کند و با آگاهی بخشی در رسانه به مسئله ضایعات مواد غذایی و کاهش آن، کمک چشم گیری نموده است.
تلاش های “مزرعه اکو”، یک مزرعه همزیستی زیست محیطی
در شهر میکی، در شمال شهر کوبه، یک مزرعه همزیستی با محیط زیست به نام “مزرعه اکو” وجود دارد که توسط تعاونی کوبه اداره می شود. مزرعه اکو از دو مرکز تولید خاک و مزرعه تعاونی میزوهو، تشکیل شده است.
مرکز تولید خاک، کمپوست را از سبزیجات و ضایعات فروشگاه های کوبه تولید می کند. مزرعه تعاونی میزوهو، از کمپوست حاصل برای تولید سبزیجاتی که در فروشگاه به فروش می رسد، استفاده می کند. این سیستم “حلقه بازیافت غذا” یکی از ویژگی های منحصر به فرد مزرعه اکو است. امروزه مزرعه تقریباً ۱۰۰ تن کمپوست و ۲۳۰ تن سبزیجات در سال از تقریباً ۲ تن ضایعات فرآوری مواد غذایی در روز تولید می کند.
ابتکار اهدای غذا
در سال ۲۰۱۷، تعاونی کوبه ابتکار عملی در جهت استفاده موثر از ضایعات غذایی تولید شده در منازل و فروشگاه ها و دادن آن به افراد نیازمند را طراحی کرد و از طریق حمایت غذایی “ارتباطات” جدیدی را در جامعه محلی ایجاد کرد. این کار از منظر زیست محیطی آغاز شد، اما اخیراً تعداد فزاینده ای از اعضای تعاونی نه تنها مواد غذایی مازاد تولید شده در خانه، بلکه محصولات خریداری شده در فروشگاه ها را مستقیماً می بخشند که به بسیاری از اهداف توسعه پایدار از جمله رفاه جامعه کمک می کند.
چشم انداز آینده
دستاوردهای این تلاش ها به شدت توسط جامعه ارزیابی شده است و در سال ۲۰۲۰، تعاونی کوبه جایزه وزیر کشاورزی، جنگلداری و شیلات را برای “جایزه بزرگ موتینای” در جهت کاهش مواد غذایی دریافت کرد. در حالی که مسائل مربوط به ضایعات مواد غذایی به طور گسترده در سراسر جهان مورد بحث قرار می گیرد، تعاونی کوبه قصد دارد به انتشار فعال اطلاعات با استفاده از رسانه ها و همچنین تقویت طرح های موجود در جهت اهداف توسعه پایدار بپردازد.
ترجمه: معاونت امور بین الملل اتاق تعاون ایران
https://iccnews.ir/?p=59854