به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، نگاهی اجمالی به وضعیت تعاونی ها در کشور ترکیه نشان داد که در حال حاضر ۵۳ هزار و۲۵۹ تعاونی با عضویت ۷۴ میلیون و ۴۲۲ هزار و ۹۹۴ نفر در ترکیه وجود دارد که در ۲۹ حوزه تحت نظارت وزارتخانه های گمرک و تجارت، وزارت غذا، کشاورزی و دامداری همچنین وزارت شهرسازی مشغول به فعالیت هستند. تعاونی مصرف کنندگان دولتی آنکارا نیزدر سال ۱۹۲۵ تاسیس شد. با این حال، مهمترین تحولات در دوره پس از برنامه ریزی به دست آمد. یکی از آنها، بدون شک، شامل قرار دادن مفاد تعاونی ها در قانون اساسی است.
تعاونی های مدرن با بودجه دولتی و با عنوان سندیکاهای کشور، مشابه تعاونی های اعتبار ی کشاورزی در سال ۱۸۶۳شروع بکار کردند.اولین پیشرفت قابل توجه تعاونی ها در کشور در دوران جمهوریخواهان، به ویژه بین سالهای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۸، با رهبری آتاتورک به وقوع پیوست.
قانون اساسی شامل مقرراتی مانند:
- دولت تمام اقدامات لازم برای بهبود تعاونی ها را انجام می دهد و این امر دولت را فعال و مسئول توسعه تعاونی ها می داند.
- تعاونی ها بیشتر در بخش کشاورزی اجرا می شوند و این بخاطر تمرکز عوامل اجتماعی و اقتصادی در این زمینه است. بعدها، تعاونی ها در زمینه های مختلف مانند حمل و نقل، مصرف، تعاونی اعتباری به ویژه در ساخت و ساز به دلیل تغییرات در ساختار اقتصادی و اجتماعی جامعه و ظهور نیازهای جدید گسترش یافتند.
گفتنی است جمعیت این کشور حدود ۸۱ میلیون نفر بوده و نرخ رشد جمعیت به میزان ۱۲ درصد ثبت شده است.
شرکای عمده وارداتی : روسیه ، چین، آلمان، ایتالیا آمریکا ، ایران ،سوییس، فرانسه وارداتی ،اسپانیا، ھند انگلستان ،کره جنوبی، امارات عربـی متحـده، اوکراین بوده همچنین شرکای عمده صادراتی این کشور شامل آلمـان، عـراق ،انگلسـتان ،روسـیه، ایتالیـا، فرانسـه ،آمریکـا، امارات، اسپانیا ،ایران است.
براساس آمار تولید ناخالص داخلی این کشور۲ هزار و ۱۳۳ میلیارد دلا بود و GDPاین کشور به میزان ۵.۱ درصد رشد داشته است.
براین اساس، نرخ رشد محصولات صنعتی ۳.۳ درصد، درآمد سرانه به میزان۲۶ هزار و ۵۰۰ دلار و نرخ تورم ۹.۱۰ درصد به ثبت رسیده است.
اقلام عمده وارداتی از جهان شامل انواع سوخت، ماشین آلات، آھن و فـولاد، لـوازم الکتریکـی و الکترونیکی، نیرومحرکه، سنگها و فلزات گرانبها ،پلاسـتیک و مشقات آن، مواد شیمیایی و ارگانیک، لوازم چشم پزشکی و بصـری، تجهیزات مخصـوص سـنجش و انـدازه گیـری، دارو و محصولات جانبی می شود.
نکته قابل توجه اینکه حجم سرمایه گذاری خارجی در ترکیه ۱۴۳.۷میلیارد دلار و ذخایر ارز و طلا ۱۰۷.۵میلیارد دلار تخمین زده شده است.
در این بین اقلام عمده صاراتی ایران به ترکیه شامل کاتودوقطعـات کـاتودا زمـس تصـفیه شـده،کود اوره حتـی بـه صورت محلول در آب، سایرپلی ا تـیلن گریـدتزریقی باچگـالی ۹۴ درصد یا بیشتر به غیر از نوع پـودری، آلومینیـوم به صـورت کارنشـده و غیرممزوج،گریدنساجی پلی پروپیلن، روی غیرممزوج محتوی ۹ تا۹۹.۹۹ درصد وزنی به صورت کارنشده، قیرنفت، انواع پسته با پوست تازه یا خشک، مغز پسته تازه یا خشک بوده است.
لازم به اشاره است درآمد جهانگردی این کشور به میزان ۴۹ میلیارددلار برآورد شده است و محصولات عمده کشاورزی آن شامل تنبـــاکو، پنبـــه، دانـــه، زیتـــون، چغنـــدر قنـــد، فندق، مرکبات و حیوانات است.
آمار تعاونی ها در ترکیه به شرح جداول ذیل است:
رویکردهای تعاونی و برنامه های اقدامی
۱.سازماندهی مجدد سازمان های دولتی و تدارک خدمات به تعاونی ها:
با توجه به ماهیت خاص بخش تعاونی ها همچنین قانون مجزا تعاونی ها وضرورت تصمیم گیری های عینی در خصوص ارائه خدمات، تعهداتی مطرح می شود که مقررات خاصی برای این حوزه و چنین سیاست هایی تهیه می شود. بنابراین، بسیار مهم است که برای ایجاد فضای مناسب برای تعاونی ها، سیاست ها توسط سازمان های دولتی یک رویکرد یکپارچه داشته باشند و با مشارکت نمایندگان این بخش ایجاد شوند. علاوه بر این، لازم است که اطلاعات آماری مربوط به تعاونی ها را به درستی جمع آوری شود تا قادر به آماده سازی سیاست های صحیح در مورد تعاونی ها و بخش هایی که تعاونی ها در آن فعالیت می کنند، شد. در این چارچوب، تعاونی ها اعتماد و علاقه مردم را به دست آوردند و هدف نهایی، سازماندهی مجدد سازمان های عمومی برای ارائه خدمات است.
۲.توسعه فعالیت های آموزشی، مشاوره، اطلاعات و تحقیقات:
بسیار مهم است که شهروندان قادر به کارآفرینی و همکاری جهت افزایش آگاهی در مورد تعاونی ها باشند. همچنین به منظور اطمینان از توسعه بخش تعاون و افزایش رقابت، نیاز به پرسنل آموزش دیده برای افزایش فعالیت های تحقیقی در رابطه با تعاونی ها ضروری است. در این چارچوب، هدف از این فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی تامین پرسنل آموزش دیده به طور موثر و کارآمد به منظور ایجاد توانمندی درتعاونی ها است.
۳.افزایش ظرفیت سازمانی و همکاری میان تعاونی ها:
از بین بردن مشکلات مربوط به کمبود سازمان که شامل نکته های ارزشی نظیر همبستگی و اعتماد و اطمینان بوده بسیار حائز اهمیت است که به نوبه خود تعاونی ها را قادر می سازد که:
- ساختار کوچک خود را رها کرده و ساختار وسیع و گسترده ای را در بر بگیرند
- برای اطمینان از ایجاد تعاونی ها در زمینه های جدید با یک فرصت بالقوه برای توسعه
- برای توسعه فرصت های همکاری اقتصادی تعاونی ها
- و مهمتر از همه این که تعاونی ها را قادر می سازد که یک ساختار سازمانی برتر و خودکفا داشته باشند.
در این چارچوب، هدف فعالسازی مکانیسم های تکمیلی در همکاری با تمام نهادهای دولتی و سازمان های غیر دولتی به منظوراتخاذ یک مدل سازمانی برتر ، تشویق تعاونی های داری اعضای چندگانه، بهبود فرصت های همکاری تعاونی ها و تعیین زمینه ها با پتانسیل بالا، برای تعاونی ها و اطمینان از ایجاد تعاونی در این زمینه ها است.
- ۴. تقویت ساختار سرمایه و دسترسی به وام ها و تامین مالی
- بازنگری کلی سیستم های حسابرسی داخلی و خارجی
- افزایش ظرفیت مدیریت سازمانی و حرفه ای.
تهیه و تدوین: واحد بین الملل اتاق تعاون ایران
https://iccnews.ir/?p=14760