به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، علی لاریجانی صبح امروز در جلسه کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی در خصوص نحوه حمایت از کالای ایرانی گفت: سال ها است که بحث تولید داخل و توجهات به انجام این مهم مطرح شده و در این رابطه قوانینی مصوب شده است اما نامگذاری سال ۹۷ به نام سال حمایت از کالای ایرانی توسط مقام معظم رهبری به این خاطر بود که توجهات در این سال بیشتر به این موضوع جلب بشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: قانون حداکثر استفاده از توان تولید داخل به نظر می رسد از لحاظ ضمانت اجرایی ضعف دارد که باید این موضوع حل شود که اگر در بعضی از زمینه ها کار انجام نشد چه باید کرد، اینکه بعد از سال ها گزارشی ارائه می شود موضوع خوبی است اما کافی نیست.
لاریجانی افزود: بین کارهای پروژه ای و واردات باید تفاوتی قائل شد، محصولات نهایی برای انجام پروژه ها به کشور وارد می شود، به طور مثال در قراردادهای جدید نفتی و فاینانس ها، میزان دخالت کشور در واردات تجهیزات مربوطه با سختی روبه رو می شود اما گاهی واردات غیرضرور انجام شده که باید جلوی آن گرفته شود.
وی ادامه داد: نکته ای که امروز توسط اتاق اصناف در خصوص وضعیت اقتصادی مطرح شد این شرایط را اقتضاء می کند که امسال، تصمیمات خاص اتخاذ کنیم. ممکن است در چند سال اخیر تغییراتی صورت بگیرد.
لاریجانی تصریح کرد: در بحث واردات که رسانه ها به آن می پردازند و نگرانی هایی در خصوص آن وجود دارد باید به صورت جداگانه مورد تامل و بحث قرار بگیرد یعنی از واردات محصولاتی که در داخل با کیفیت مناسب تولید می شوند، اجتناب صورت گیرد البته مثال هایی که درباره اتومبیل بیان شد بحث های متفاوتی است.
وی ادامه داد: زمانی که فقط با اعمال تعرفه قصد ممانعت از واردات وجود دارد، گاهی سنگ قبر نیز از خارج کشور وارد می شود بنابراین دلیلی ندارد در واردات آن محصول نیز به مانند بحث واردات اتومبیل عمل کرد.
لاریجانی تصریح کرد: در برخی نقاط باید فضای رقابتی نیز ایجاد شود تا محصولات داخلی تقویت شده و براساس فضای رقابتی، محصولات تولیدی با توسعه فنی رو به رو شوند اما مسئله قابل تامل این است که در برخی مواقع محصول نهایی وارد کشور می شود.
وی ادامه داد: به طور مثال حتی یک شکلات از خارج کشور وارد می شود که در تلویزیون نیز این موضوع انعکاس یافت، حال سوال این است که آیا مشکل کشور واردات بیسکوییت و شکلات است؟ چرا باید اجازه داد محصولات مذکور به کشور وارد شود.
لاریجانی افزود: در بحث واردات ابتدا باید مسائل ساده رفع شده و لزومی ندارد تمامی مشکلات در یک جلسه و یک روز حل شود بنابراین نباید گمراه شد چرا که نیازی به واردات یک سری از محصولات نهایی به کشور نیست حال ممکن است که گفته شود که این موضوع باعث ایجاد رانت می شود اما باید با اتخاذ روشی مانع از ایجاد رانت شد.
وی ادامه داد: برای جلوگیری از رانت، وزیر صنعت و تجارت هر سال لیست محصولاتی که نباید وارد شود را اعلام کند. به طور مثال چطور گفته می شود مشروب نباید به کشور وارد شود، برخی از محصولات نیز نباید وارد شود. حال در موضوع مشروب براساس تعالیم دینی عمل می شود و در بحث های دیگر باید شرایط دیگر لحاظ شود. من فکر می کنم به بهانه امضای طلایی، مانع برخی از کارها نشویم چون فکر می کنم سرگردانی هایی به وجود می آورد.
رئیس نهاد قانونگذاری افزود: تصمیماتی که در جلسات مربوط به حمایت از تولید داخل اتخاذ می شود باید مسئول واحد داشته باشد، از این رو در مجلس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی بحث ها را پیگیری می کند و کمیسیون های دیگر نیز باید کمک های لازم را داشته باشند، در دولت نیز باید همین کار صورت بگیرد البته قبول دارم انجام این مهم به اهتمام عمومی نیاز دارد اما در دولت نیز مسئولی می خواهد، بنابر این به نظر می رسد که وزارت صنعت مسئولیت این کار را باید داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر در بحث رگولاتوری صحبت می شود مسئولیت آن به عهده وزارت صنعت است و سازمان برنامه، مسئول توسعه ملی محسوب می شود و در حال حاضر نیز به خاطر مشکلات مالی به دنبال تامین منابع هست و فرصت انجام این مهم را ندارد.
لاریجانی گفت: اینکه وزیر صنعت اعلام می کند قانون ارزش افزوده تغییر کند باید توجه داشت مسئول انجام این کار ما نیستیم چرا که دولت باید نظر خود را در این رابطه به مجلس بگوید و زمانی که دولت در کمیسیون اقتصادی می گوید قانون مالیات بر ارزش افزوده باید به صورت زنجیره ای باشد بنابراین یا وزیر صنعت نظر خود را در دولت اثبات می کند یا نمی شود که در این بحث دو موضوع بیان شود.
وی ادامه داد: زمانی که گفته می شود وزارت صنعت مسئولیت دارد بیانگر این است که باید کار را در دولت به صورت صحیح پیگیری کرده باشد و پاسخگو باشد و کمیسیون مربوطه در مجلس نیز باید پیگیری های لازم را انجام دهد بنابراین مسئولیت کارها باید روشن باشد.
لاریجانی تصریح کرد: در جلسات کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی باید نظرات تولیدکنندگان و بخش خصوصی شنیده شود تا موضوعات ملموس تر مورد بررسی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: ملاحظاتی که وزیر نفت در خصوص قراردادها گفته شد باید مورد توجه قرار بگیرد اما یکی از مشکلات کشور در خصوص وضعیت بانک ها است و بانک ها تسهیلات لازم را به بخش تولید داخل ارائه نمی کنند و زمانی که بررسی می شود ساختار داخلی بانک ها با مشکل روبه رو است و اگر ساختار داخلی اصلاح نشود بانک ها نمی توانند تسهیلات ارائه کنند.
لاریجانی گفت: زمانی که تسهیلات بانکی گران قیمت ارائه می شود به طور طبیعی محصولات تولیدی نیز گران می شود بنابراین نیاز به جراحی هایی در سیستم بانکی وجود دارد و در این رابطه مرکز پژوهش های مجلس و دولت بررسی هایی داشته که نتیجه های مشابه داشته است بنابراین این مسائل حل شود.
وی ادامه داد: باید به موضوع جلوگیری از واردات محصولات نهایی در کشور که به آن خیلی نیازی نیست توجه شود، از جنس اتومبیل نیز نمی باشد که مثال آن در این جلسه مطرح شد بنابراین باید لیست محصولاتی که نیاز به واردات ندارد اعلام شود.
لاریجانی گفت: در بحث کارهای مربوط به پروژه ها باید نقص ها مشخص شود و قطعا وزارتخانه های نیرو، نفت و … باید مشکلات را بیان کنند. اگر مسئولان به تولید داخل اهتمام داشته باشند راهکارهای لازم را برای انجام این مهم پیدا می کنیم بنابراین وزرای مربوطه به تولید داخل اعتقاد و باور داشته باشند.
وزارت صنعت در خصوص حمایت از تولید ملی ماهیانه به مجلس گزارش دهد
وی ادامه داد: بخشی از کارها مربوط به موضوعاتی است که علل آن فاصله دار و نیازمند زمان است که می توان به بحث بانک ها اشاره کرد که در این راستا باید زمانبندی برای رفع مشکل صورت گیرد و دولت کارها را برای اصلاح سیستم بانکی انجام دهد یعنی متولی در انجام این مهم مشخص شود.
لاریجانی گفت: نباید واردات بلاوجه به کشور صورت گیرد و در این راستا باید کارهای لازم صورت گیرد و در جلسات بعدی که در این خصوص تشکیل می شود باید به صورت خصوصی تر باشد تا حرف ها راحت تر زده شود و براساس واقع بینی با مسائل برخورد شود و اجازه داده شود که بخش خصوصی و کسانی که در میدان کار هستند نظرات و مشکلات خود را بیان کنند اما باید در حدود ۲، ۳ هفته به یک جمع بندی مشخص رسید.
وی ادامه داد: اگر بعد از جمع بندی ها نیازمند قانونگذاری جدید برای استفاده از توان تولید داخل بود به این موضوع توجه خواهد شد اما شاید نیازی به قانونگذاری جدید نیز نباشد.
لاریجانی گفت: اتاق های بازرگانی و اصناف نیز باید وظایف خود را در خصوص حمایت از تولید داخل انجام دهند و رسانه ها نیز به مسائل مربوط به خود توجه کافی داشته باشند.
وی ادامه داد: بخشی از کارها در خصوص حمایت از تولید داخل مربوط به دولت و مجلس است که باید مشخص شود اگر نیازمند قانونگذاری بود این کار انجام می شود و دولت نیز باید گزارش های لازم را ارائه کند و در هر صورت وزیر صنعت باید گزارش های ماهانه به مجلس ارائه بدهد و گزارش محدود به پایان سال نباشد چرا که باید مرتبا مجلس در جریان امور قرار بگیرد تا پیگیری های کمیسیون های مجلس نیز انجام شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بحث حمایت از تولید داخل تنها محدود به دولت و مجلس نیست و انجام این مهم نیازمند عزم ملی است.
وزیر صنعت در نشست کمیسیون ویژه تولید ملی:
مالیات بر ارزش افزوده چالش اصلی تولیدکنندگان ایرانی است/ نوسازی صنایع داخلی در دستور کار وزارت صنعت
محمد شریعتمداری در نشست کمیسیون ویژه تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی با اشاره به نامگذاری سال ۹۷ از سوی مقام معظم رهبری به نام سال “حمایت از کالای ایرانی” گفت: سال جاری بر اساس پیگیری مقام معظم رهبری و اتکاء به تولید داخل، توسعه اقتصاد مقاومتی و مقاومسازی اقتصاد به نام “سال حمایت از تولید ایرانی” نامگذاری شد که نامگذاری این سال تأکید مجدد مقام معظم رهبری در استفاده از کالای ایرانی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در دو حوزه اساسی در این باره گامهای مهمی برداشته شد، افزود: مردم و مسئولان باید در تحقق شعار سال ۹۷ تلاش کنند که بر این مبنا مردم علیرغم تمام کاستیهایی که وجود دارد باید تعصب در مصرف کالای ایرانی داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه عدم تلاش کافی برای کیفیتبخشی به کالای ایرانی یکی از دلایل کاهش انگیزه مردم برای خرید کالای داخلی است، ادامه داد: متأسفانه قدمهای مناسب فرهنگی در مصرف کالاهای ایرانی برداشته نشده است.
شریعتمداری با اشاره به اینکه کمپینهای مختلفی برای کالاهای ایرانی با مدیریت جوانان تشکیل شده است، یادآور شد: باید یک شرایط عمومی ایجاد شود تا مردم از کالاهای ایرانی همانند لوازم خانگی و سایر لوازم صنعتی استفاده کنندکه بخشی از مأموریتها و مسئولیتهای وزارت صنعت کمک به ایجاد کمپین و فکر و اندیشه برای حمایت از کالای ایرانی است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه تولید راه افتادن چرخه تولید از همه ابعاد مهم و ضروری است، ادامه داد: به هر میزان سرمایهگذاری داخلی و خارجی در کشور به فعلیت درآید کیفیت کالاها افزایش مییابد که در این راستا برگرداندن قطار تولید به ریل اصلی خود از اهمیت خاصی برخوردار است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر اینکه استفاده از قوانین و مقررات موجود در حوزههای مختلف و گوناگون برای حمایت از تولید مهم است، اظهار داشت: پروژه قرارداد نفتی با توتال یکی از پروژههای مهمی بود که بر اساس مذاکرات ساخت تجهیزات مهندسی این پروژه در داخل کشور انجام میشود و ارتباطی بین بخش مهندسی ایران و این پروژه شکل گرفت.
شریعتمداری با بیان اینکه برای کیفیتبخشی به تولید باید به نوسازی صنایع داخلی توجه کرد، افزود: محدودیت منابع یکی از عوامل کند بودن نوسازی در کشور است که مبلغ مناسبی در سال۹۷ برای نوسازی صنعت کشور اختصاص یافته است که در این راستا باید نرخ بازده صنعتی مناسب نیز تعیین شود.
وی با اشاره به اینکه جوایز مشوقهای صادراتی سالهای سال به فراموشی سپرده شده و استفاده کاملی از آن نمیشد، افزود: با حمایت رئیس مجلس و پیگیریهای ایشان بخشی از حقوق ورودی و سود بازرگانی از واردات به حمایت از صادرات غیرنفتی در قالب جوایز صادراتی اختصاص یافت.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه قانونی برای تشکیل سازمانهای توسعهای تصویب شده است، ادامه داد: این سازمانها میتوانند با کمک بخش خصوصی به بخش تولید کشور کمک کنند و سازمانهای توسعهای برای تولید با کیفیت از سال ۹۷ میتوانند گامهای مهمی بردارند.
شریعتمداری تصریح کرد: در قانون بودجه سال ۹۷ اقدامات خوبی برای حمایت از کالای ایرانی صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه اگر امروز وارد یک واحد تولیدی شوید، مالیات بر ارزش افزوده یکی از مشکلات تولیدکنندگان است، افزود: یکی از تقاضاهای تولیدکنندگان اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده است که بر این اساس باید دریافت مالیات از زنجیرهها رها شود و تنها از مصرفکننده نهایی مالیات اخذ شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: تولیدکنندگان درباره اصل مالیات نیز با توجه به شرایط اقتصادی و تولیدی مشکلاتی دارند که بر این اساس شناسایی مودیان مالیاتی جدید نیز باید در اولویت قرار گیرد./
زنگنه در نشست کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی:
تجهیزات صنعت نفت نیازمند نوسازی است/تقاضا برای استفاده از تولیدات داخلی را باید ایجاد کرد
وزیر نفت گفت: بررسی موضوع حمایت از تولید داخلی نباید عجولانه مورد بررسی قرار گیرد زیرا نتایج مطلوبی را به دنبال نخواهد داشت.
بیژن زنگنه امروز در جلسه ویژه حمایت از تولید ملی در خصوص نحوه حمایت از کالای ایرانی اظهار داشت: بحث حمایت از تولید ملی حوصله می خواهد و اقدام عجولانه در این زمینه نتایج نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت.
وزیر نفت با بیان اینکه من خود را در زمینه توانمندسازی تولیدات داخلی، صاحب نظر می دانم زیرا در وزارتخانه های نیرو و نفت شرکت هایی مانند مپنا و پتروپارس ایجاد کردم که در زمینه تولید ملی فعالیت دارند.
وی خطاب به نمایندگان حاضر در جلسه افزود: نمایندگان با توجه به بعد نظارتی خود فقط نقاط دارای اشکال را بیان می کنند و در خصوص پیشرفت هایی که داشته ایم مطلبی را بیان نمی کنند که وقتی این مسائل در ذهن مردم نفوذ می کند تنها نکات منفی را می بینند.
توان کشور در استفاده از تولیدات داخلی تجهیزات صنعت نفت قابل مقایسه با ۲۰ سال گذشته نیست
زنگنه ادامه داد: توان کشور در استفاده از تولیدات داخلی تجهیزات صنعت نفت در سال ۹۷ قابل مقایسه با توان کشور در سال ۷۷ نیست. در سال ۷۶ حتی امکان یک متر لوله گذاری دریایی را نداشتیم ولی اکنون روزانه حداقل یک کیلومتر لوله گذاری دریایی را می توانیم انجام دهیم و اکنون چندین شرکت داخلی در حوزه ساخت تجهیزات نفتی فعالیت دارند که با وجود آن ها کسی به خارج از کشور سفارش نمی دهد.
پیشرفت قابل توجه صنعت نفت در ساخت توربین، سکو و عرشه
وزیر نفت گفت: پیشرفت های قابل توجهی در ساخت تجهیزات صنعت نفت داریم که از جمله آن ها می توان به ساخت توربین ها، سکوها و عرشه اشاره کرد.
حمایت ویژه مجلس در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی
زنگنه با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی و به ویژه دکتر لاریجانی در زمینه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به خوبی حمایت کردند، اظهار داشت: در مناقصه های ۴ میلیارد دلاری هیچ اجباری برای استفاده از تولید داخلی نبود ولی ۷۰ درصد شرکت های ایرانی برنده شدند و ۸۰ درصد ارزش سهم متعلق به ایرانی ها شد.
باید ۲۰۰ میلیارد دلار در حوزه صنعت نفت سرمایه گذاری شود
وی با بیان اینکه در حوزه صنعت نفت اگر می خواهیم پیشرفت داشته باشیم، باید تقاضا ایجاد کنیم، بیان کرد: براساس آنچه مصوب شده باید ۲۰۰ میلیارد دلار در حوزه صنعت نفت سرمایه گذاری شود و به همین جهت تلاش زیادی را برای قراردادهای نفتی انجام دادیم زیرا ریشه تولید داخل در این است که جریان سرمایه گذاری را فعال کنیم.
سرمایه گذاری ۴۲ میلیارد دلاری در صنعت نفت در سال های ۹۰ و ۹۱
وزیر نفت با بیان اینکه در سال ۹۰ و ۹۱ حدود ۴۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری کردیم، گفت: بیشتر این منابع صرف هدفمندی یارانه ها می شود و لازم است که در زمینه صنعت نفت باز هم سرمایه گذاری کنیم، زیرا شرکت نفت با وجود کاهش قیمت نفت هر چه که داشت صرف حوزه یارانه ها شد.
وی افزود: در حال تهیه طرحی هستیم تا ۶ میلیارد دلار از داخل اعتبار معادل ریال بگیریم، البته با آن طرفی که این مبلغ را دریافت کرده ایم دلار را به روز حساب می کنیم تا تولید نفت اضافه شود.
اشتغال مهم تر از تولید نفت است
زنگنه با اشاره به اینکه اشتغال مهم تر از تولید نفت است، اظهار داشت: لیست کالاهایی که باید از داخل تهیه شوند را نوشته ایم با این وجود اگر ۴ میلیارد دلار به پیمانکاران بدهیم وضعیت مطلوبی خواهند یافت و چرخه سرمایه گذاری به جریان می افتد.
انعقاد قرارداد ۵۵۶ میلیون یورویی برای ساخت لوله های ویژه در ایران
وی با بیان اینکه قراردادی ۵۵۶ میلیون یورویی برای ساخت لوله های ویژه در ایران منعقد کرده ایم، گفت: این قرارداد از جمله قراردادهای خوب بوده است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه پالایشگاه اصفهان زیر نظر وزارت نفت نیست، بیان کرد: اگر این پالایشگاه خرید نامناسبی را انجام داده به من ارتباطی ندارد.
وی با بیان اینکه وزارت نفت در بسیاری از پروژه ها خریدار کالا نیست، اظهار داشت: بلکه در این زمینه ها ما به صورت پکیج درخواست می کنیم تا برایمان تاسیساتی را بسازند و مشخص می کنیم چه تجهیزاتی را باید از داخل خریداری کنند.
زنگنه ادامه داد: مهم تر از ساخت داخلی، مدیریت توسعه فناوری است. شرکت مپنا از روز اول به این جهت تاسیس شد که مدیریت ساخت نیروگاه را انجام بدهد و بخش های مختلف را با هم مرتبط سازد ولی اکنون در زمینه تولید داخلی نیز فعالیت خوبی دارد.
وی افزود: مسئولان ماشین سازی اراک به من مراجعه کرده و عنوان می کنند که ما توان ساخت برخی تجهیزات در حوزه صنعت نفت را داریم ولی من به این شرکت گفتم که باید پیمانکار از شما این تجهیزات را خریداری کند و وزارت نفت به صورت جزئی تجهیزاتی را خریداری نمی کند.
زنگنه تصریح کرد: تاکید کرده ایم که شرکت های تولید و استخراج نفت تشکیل شوند تا در کنار هر شرکت خارجی یک شرکت ایرانی ایجاد شود که الان این شرکت های ایرانی فعال شده اند.
شرکت های خارجی با دانشگاه های ما در ارتباط هستند
وی با بیان اینکه شرکت های خارجی با دانشگاه های ما در ارتباط هستند، گفت: از شرکت های پیمانکاری ایرانی نیز در مناقصات دعوت می کنیم و امتیازاتی را برای شرکت های داخلی قائل می شویم.
زنگنه افزود: به مسئله قیمت، کیفیت و زمانبندی در رقابت محصولات داخلی با محصولات خارجی موثر است و اگر می خواهیم شرکت های داخلی در سطح منطقه قدرت رقابت داشته باشند باید کیفیت محصولات سطح داخل ارتقاء یابند.
سالانه باید ۳۰ میلیارد دلار قرارداد در حوزه صنعت نفت منعقد شود
وزیر نفت بیان کرد: درخواست ما از مجلس برای حمایت از تولید داخل این است که سالی ۳۰ میلیارد دلار قرارداد منعقد کنیم که اگر این ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام شود حداقل ۵۰ درصد آن به ایرانی ها می رسد.
زنگنه ادامه داد: یکی از اهداف گازرسانی به روستاها ایجاد رضایت و اشتغال بود زیرا هیچ تجهیزاتی از خارج وارد نشد و تمامی این پروژه با استفاده از تجهیزات تولید داخل انجام شد و ۵ میلیون خانواری که به آن ها گازرسانی شد حداقل ۱۵ میلیون بخاری خریداری کردند که نشان می دهد جریان سرمایه گذاری با این اقدام فعال شد.
وزیر نفت با بیان اینکه کشوری که به سرمایه گذاری نیاز دارد نباید سرمایه گذار را فراری دهد و باید توجه داشت که کشور در حال حاضر به سرمایه گذاری در زمینه پتروشیمی و پالایش نفت نیاز دارد، گفت: تجهیزات نفت نیاز به نوسازی دارد و روزانه ۲۰ مورد سوراخ شدن لوله را شاهد هستیم که باید روی آن کار کرد و تقاضا برای تولید داخل را ایجاد کنیم.
https://iccnews.ir/?p=10202