رئیس اتاق تعاون استان خراسان رضوی با اشاره به اهمیت توسعه و تقویت روابط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران و افغانستان گفت: خط راهآهن خواف–هرات باعث تسهیل صادرات و واردات کالا و مسافر بین دو کشور، دسترسی مناسب ریلی کشور افغانستان از طریق جمهوری اسلامی ایران به دیگر مناطق بینالمللی اعم از آبهای آزاد جنوب، منطقه قفقاز، ترکیه، عراق و اروپا همچنین امکان توسعه و ایجاد کریدور ریلی از هرات به مزار شریف در شمال شرق افغانستان خواهد شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، سیدحسین مجتبوی رئیس اتاق تعاون استان خراسان رضوی با بیان این مطلب اظهار داشت: راهآهن خواف – هرات ۲۲۵ کیلومتر طول دارد که عملیات اجرایی آن در ۴ قطعه اجرا میشود، که قطعات یک و دو به طول ۷۸ کیلومتر در خاک ایران و از شهرستان خواف تا مرز شمتیق خراسان رضوی است و قطعات ۳ و ۴ این خط آهن به طول ۱۴۷ کیلومتر در خاک افغانستان از شمتیق تا روزنک به طول ۶۲ کیلومتر و از روزنک تا شهر هرات ۸۵ کیلومتر بوده و هم اکنون ۱۴۰ کیلومتر از آن افتتاح شده است.
مجتبوی با اشاره به شرایط موجود و تشدید تحریمها خصوصا در حوزه صادرات نفتی و دشوار شدن ورود ارز به کشور، راه اندازی این خط آهن را اقدامی مهم دانست و گفت: این خط کمک قابل توجهی در حوزه صادرات غیرنفتی داشته و ضمن رقابت برای افزایش بازار، ایجاد اشتغال و ارزآوری برای کشور را به ارمغان می آورد.
وی بخش تعاون را یکی از بخشهای تاثیرگذار اقتصاد کشور عنوان کرد و گفت: لازم است با استفاده بهینه از ظرفیت تعاونگران همچنین حمایت بیشتر از این بخش، توسعه بازار تعاونی محور در بازارهای هدف تسهیل شود.
مجتبوی گفت: با توجه به توسعه و تقویت روابط اقتصادی و اهمیت جایگاه تعاونگران در خط مرزی، همکاری در بهرهمندی بهتر و بیشتر شرکتهای تعاونی از حمایتهای صادراتی همچنین کمک به افزایش سهم بخش تعاون از صادرات غیرنفتی باید در دستور کار قرار گیرد و انتظار می رود سهم ۲۵ درصدی بخش تعاون از اقتصاد ملی از طریق ایجاد همافزایی در ظرفیتها و پتانسیلهای تعاونی ها محقق شود.
رئیس اتاق تعاون استان در ادامه گفت: این خط آهن علاوه بر اشتغالزایی بالا، مسیر ترانزیت کالا را برای مردم افغانستان هموار و باعث رونق صادرات می شود که رشد صادرات ناشی از آن باعث جهش و افزایش تولید در بخشهای مختلف خواهد شد که این از مصادیق تحقق جهش تولید به شمار می رود و اقتصاد و معیشت را تقویت می کند.
وی به تعامل مثبت میان تعاونی های صادراتی و کشورهای همسایه اشاره کرد و خواستار تسهیل در امور صادرات و واردات تعاونگران از طریق این خط آهن شد.
مجتبوی در ادامه گفت: ظرفیت بازار و اقتصاد روبه رشد افغانستان، فرصتهای صادراتی قابل توجهی برای کشورهای همسایه فراهم ساخته است و تعاونگران استان خراسان رضوی با توجه به تنوع و ظرفیت بالای خود در رسته های مختلف میتوانند در این بین نقش به سزایی ایفا کنند.
وی افزود: بهره برداری از خط ریلی خواف – هرات علاوه بر توسعه صادرات و واردات نوید بخش رونق گردشگری و فرهنگی بین کشورهای ایران و افغانستان و سایر کشورهای منطقه و جهان است و فرصتی فراهم می کند که آثار تمدن خراسان بزرگ نیز در کنار ظرفیتهای کشورمان به گردشگران داخلی و خارجی معرفی شود.
سیدحسین مجتبوی ریاست اتاق تعاون استان با اشاره به اجرای قطعات یک، دو و سه راهآهن خواف – هرات گفت: این راه آهن به طول ۱۴۰ کیلومتر و با هزینه ۱۸۰۰ میلیارد تومان به بهره برداری رسید.
از جمله اهداف این راه آهن می توان به پوشش خدمات ترابری ریلی برای حدود ۱.۵ میلیون نفر از مردم کشور افغانستان در منطقه هرات، خروج از انزوای جغرافیایی منطقه سنگان در خاک ایران و شهر هرات در افغانستان، شکوفایی فعالیتهای عمرانی و اقتصادی منطقه شمال غرب افغانستان، کاهش هزینه نسبی حمل و نقل و همچنین رفع انحصار حمل کالا از حمل و نقل جادهای، کاهش مصرف سوخت در مقایسه با حمل و نقل جادهای و افزایش ایمنی در ترابری منطقه اشاره کرد.
گفتنی است، خط راهآهن خواف–هرات به عنوان نخستین مسیر ریلی که ایران و افغانستان را به هم متصل میکند، از سال ۱۳۸۶ کلید خورد و با حضور مجازی حسن روحانی و محمداشرف غنی، روسای جمهوری دو کشور، افتتاح شد؛ این پروژه گامی مهم در مسیر احیاء و جهش همکاریهای مشترک اقتصادی دو کشور محسوب می شود.
https://iccnews.ir/?p=42103