رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران گفت: من امیدوارم هرچه زودتر این وعده هم محقق شود تا سایر وعدههای رییس کل بانک مرکزی باورپذیر به نظر بیاید.
محسن بهرامی ارض اقدس افزود: دلار از ابتدای هفته جاری به چند دلیل گران شده است. مسئله اول، بلاتکلیف به نظر رسیدن برجام است که متاسفانه بعضی رسانههای داخلی همسو با رسانههای معاند غربی و سیاستهای رییسجمهور آمریکا به آن دامن میزنند.
وی ادامه داد: ناآرامی در بعضی شهرهای کشور در ماه گذشته، کاهش دستوری نرخ سود بانکی و سرازیر شدن نقدینگی از بانکها و موسسات مالی و اعتباری به بازار ارز، افزایش قیمت جهانی طلا، افزایش نرخ برابری دلار در بازار جهانی نسبت به دیگر ارزها در مقطع فعلی از دیگر دلایل بروز رفتارهای هیجانی در بازار ارز است.
بهرامی گفت: رییس کل بانک مرکزی به عنوان بازارساز اصلی که بیشتر حجم ارز کشور را مدیریت میکند و با اتکا به داراییهای ارزی کشور مسئول اصلی تنظیم بازار ارز شناخته میشود، وعده داده است که قیمت ارز در ماههای پایانی سال کاهش پیدا خواهد کرد و به مردم توصیه کرده که برای رسیدن به سود بیشتر از خرید ارز و سرمایهگذاری در این بازار خودداری کنند
وی ادامه داد: چراکه زیان خواهند کرد. به نظر من باید به این گفته و البته وعده رییس کل بانک مرکزی اعتماد کرد.
بهرامی گفت: من به عنوان یک شهروند ایرانی به تحقق این سخن رییس بانک مرکزی امیدوارم اما آنچه امروز از افزایش مقطعی قیمت ارز مهم تر است، ثبات و پیشبینیپذیری آن است.
وی افزود: به هرحال نباید فراموش کرد که در سه سال گذشته رییس کل بانک مرکزی بارها و بارها از واقعی شدن نرخ ارز خبر دادهاند و بخشخصوصی در انتظار تحقق این وعده مهم و حیاتی در اقتصاد ملی است.
بهرامی گفت: من امیدوارم هرچه زودتر این وعده هم محقق شود تا سایر وعده های رییس کل بانک مرکزی باورپذیر به نظر بیاید.
رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران ادامه داد: نرخ ارز نقش لنگری در اقتصاد کشور دارد و تمام بخشها اعم از تولید، واردات، سرمایهگذاری، قاچاق کالا، صادرات، تولید صادرات محور و اشتغال را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی افزود: یکسانسازی نرخ ارز فارغ از اینکه این نرخ چقدر است، به پیشبینیپذیری اقتصاد کمک میکند.
بهرامی تاکید کرد: رسیدن به نرخ مصلحتی برای اقتصاد ملی به عنوان مقدمهای برای یکسانسازی نرخ ارز ضروری است.
وی گفت: میتوان از روشهای مختلف مثل قدرت برابری خرید، مابه التفاوت تورم داخلی و تورم حوزه تجارت خارجی و کشورهایی که شریک تجاری ما هستند، نرخ واقعی ارز را تعیین کرد و جلوی نوسانات مخربی که خاصیتی جز ایجاد رانت ندارد را گرفت.
بهرامی افزود: مزیتهای نسبی کشور در سایه چندنرخی بودن ارز به فراموشی سپرده شده است و باید هرچه زودتر جلوی این فرایند مخرب را گرفت.
رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران ادامه داد: با توجه به پشتوانههای ارزی کشور و مجموعه مسائل دیگری که پیش نیاز تک نرخی کردن ارز است، مثل آینده بازار، بیمه، تضمین نرخ ارز برای معاملات آتی، اصلاح ساختار شبکه بانکی داخلی، ارتباط گسترده با بانکهای بینالمللی برای تسهیل انتقال ارز و ارتباط گسترده، برخورداری از منابع کافی برای دفاع از نرخ واحد ارزی، پاسخگویی به همه نیازهای کشور و حفظ این نرخ دستکم در بازه زمانی یک ساله به نظر میرسد که میتوان ارز را در بازه ۴۲۰۰ تا ۴۵۰۰ تومان در بازار آزاد عرضه کرد.
وی افزود: بانک مرکزی با توجه به منابع ناشی از فروش بینالمللی نفت که خوشبختانه تمام پیشبینیهای خوب در مورد آن به وقوع پیوسته، و آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در کشورهایی مثل هند، چین و ژاپن میتواند این نرخ را دستکم تا یک سال حفظ کند و اگر بانک مرکزی به چنین توفیقی برسد، مدیریت واردات، حمایت از تولید داخلی و صادرات رقابتپذیر و سرمایهگذاری منطقی هم محقق خواهد شد و از سوی دیگر سوداگری در بازار ارز پایان مییابد.
رییس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران گفت: بانک مرکزی به عنوان عامل اصلی بازارسازی همیشه بازار ارز را با تزریق ارز به خرده فروشیها مدیریت کرده و جلوی اثرگذاری تقاضای کاذب را گرفته است و اکنون کمکاری بازارساز اصلی و عدم مداخله بانک مرکزی در این مقطع هم بیتاثیر بر افزایش قیمت ارز نیست.
وی افزود: علاوه بر این در نظر بگیرید که در شرایط فعلی کشور ما روزانه نزدیک به ۲۰۰ میلیون دلار مصارف ارزی دارد که برای واردات کالاهای مورد نیاز به کشور از سوی شبکه بانکی با نرخ مصوبی که برای ارز مبادلهای در نظر گرفته شده تامین میشود.
بهرامی گفت: طبیعی است که در این شرایط بازار خردهفروشی مثل فردوسی و پاساژ افشار و غیره نباید با توجه به سهم اندک از تامین نیاز ارزی کشور بر بازار کلان اثر بگذارد.
وی افزود: امیدوارم با اصلاح رفتار بانک مرکزی همانطور که رییس کل محترم آن وعده کرده، به زودی شاهد ثبات و آرامش در بازار ارز باشیم و نرخ ارز به بازه منطقی که به آن اشاره کردم بازگردد.
https://iccnews.ir/?p=7167