توصیه تحلیل گران بازار سرمایه، به کلیه سهامدارن مخصوصا به سهامداران تازه وارد این است که عجولانه تصمیم نگرفته و با توجه به ارزش ذاتی و بنیادی سهام ها، انها را معامله نمایند و با معاملات منطقی اجازه ندهند سهام های ارزنده، قربانی عرضه های زیاد سهام های کوچک بازار شوند.
به گزارش پایگاه طلاع رسانی اتاق تعاون ایران، بازار سرمایه درهفته گذشته با تعطیلی آغاز شده و شاخص کل اولین روز کاری را (۲۸ مهر ۱۳۹۸ ) با افت ۸۲۴۹ واحدی آغاز کرد به گونه ای که شاخص کل در یک روز کاری از عدد ۳۰۹۶۴۶ به ۳۰۱۳۹۱ رسید و گروه های کوچک بازار بیشترین عرضه را در این روز رقم زده اند.
چنانچه در نمودار زیر قابل مشاهده است شاخص کل در روزهای دوشنبه (۲۹ مهر) و سه شنبه (۳۰ مهر) با روند مثبت به کار خویش ادامه داده که دلیل آن ارائه گزارش های عملکرد شش ماهه از سوی شرکت ها بوده است که سبب توجه مجدد سهامدارن به سهام شرکت های بزرگ شده است. اما این روند مثبت در آخرین روز کاری حفظ نشد و شاخص کل با افت ۲۵۰۷ واحدی و رسیدن به عدد ۳۰۵۸۰۷ و با رشد منفی ۱.۲ درصدی به کار خویش پایان داد.
البته ناگفته نماند که هفته گذشته، عرضه اولیه ی شرکت سرمایه گذاری آوا نوین را نیز در برداشت که با مشارکت ۸۷۵۸۸۱ نفری سهامداران مواجه شده است که البته نتوانسته رکورد مشارکت در عرضه اولیه قبلی (شرکت توزیع داروپخش) را بشکند که از دلایل اصلی آن می توان به جذاب نبودن قیمت سهام آن برای سهامداران اشاره کرد.
شایان توجه است در هفته گذشته با توجه به اینکه اکثر گروه ها با فشار عرضه مواجه شده اند اما گروه فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی نسبت به سایر گروه ها از وضعیت بهتری در تقاضا برخوردار بوده اند، این در حالی است که همچنان گروههای کوچک بازار نظیر گروه های دارویی بیشترین عرضه را همانند هفته های اخیر به خود اختصاص داده اند.
نمودار. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران
منبع: بورس اوراق بهادار تهران
قیمت سهام، درگروه های کوچک که در چند ماهه اخیر با اشباع قیمتی مواجه شده بودند در حال حاضر، بیشترین عرضه ها را به خود اختصاص داده و با فشار فروش مواجه شده است. این فشار عرضه در گروه های کوچک به نمادهای بزرگ بازار نیز سرایت کرده است و با توجه به اینکه بسیاری از این نمادهای بزرگ زیر ارزش ذاتی در حال معامله هستند اما جو حاکم بر بازار، آنها را نیز به سمت عرضه سوق داده است.
در نمادهای با بیشترین تاثیر بر شاخص کل بورس اوراق بهادار نیز چنانچه در جدول زیر قابل مشاهده است گروه های پتروشیمی و پالایشی و فلزات اساسی از نمادهای با بیشترین تاثیر در شاخص کل در هفته گذشته بوده اند.
جدول ۱. نمادهای با بیشترین تاثیر در شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران
منبع: بورس اوراق بهادار تهران
چنانچه در جدول زیر قابل مشاهده است میانگین ارزش معاملات بازار در هفته گذشته کمتر از ۱۳۰۰ میلیار تومان در روز بوده است که نسبت به هفته ماقبل که میانگین ارزش معاملات حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان در روز بوده است با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شده است. حجم معاملات نیز در اخرین روز کاری نسبت به اولین روز کاری با کاهش ۷.۴ درصدی مواجه شده است.
جدول ۲. ارزش بازار، ارزش معاملات و حجم معاملات بورس اوراق بهادار تهران
منبع: بورس اوراق بهادار تهران
به نظر می رسد ترس و هیجان و تردید در این روزها نقطه مشترک بسیاری از سهامدارن است که این سه ویژگی در کنار یکدیگر منجر به فشار عرضه در اکثر نمادها در هفته گذشته شده است و ناظران بازار باید این ترس و تردید و هیجان را مدیریت کنند در غیر اینصورت رونقی را که بعد از مدت ها بازار بورس با ان مواجه شده و منجر به پیشتاز شدن ان نسبت به سایر بازارهای موازی نظیر طلا و ارز و سکه و مسکن و … در ماه های اخیر شده است به رکود منجر می گردد.
با همه مطالب عنوان شده شایان توجه است بخشی از هیجان این روزهای بازار ناشی از تصمیمات ناآگاهانه و نداشتن تحلیل و استراتژی معاملاتی سهامدارن تازه وارد و معامله گران کم تجربه است که سرایت این هیجان زدگی کلیت بازار را نیز دچار زیان می کند. توصیه تحلیل گران بازار سرمایه، به کلیه سهامدارن مخصوصا به سهامداران تازه وارد این است که عجولانه تصمیم نگرفته و با توجه به ارزش ذاتی و بنیادی سهام ها، انها را معامله نمایند و با معاملات منطقی اجازه ندهند سهام های ارزنده، قربانی عرضه های زیاد سهام های کوچک بازار شوند. از سهامداران حقوقی نیز در این روزها انتظار می رود نقش پررنگ تری را ایفا کرده و با حمایت خویش از سهام های دارای ارزش ذاتی از عرضه این دست از سهام ها جلوگیری نمایند. با توجه به تعطیلات میان هفته پیش رو، انتظار می رود معاملات در کلیت بازارکم حجم و کم هیجان صورت پذیرد و همچنین انتظار می رود که سهام شرکت های بزرگ به دلیل روند جهانی حاکم و ارائه گزارش های عملکرد شش ماهه، منطقی و کم هیجان نسبت به سایر گروه ها معامله شوند.
معظمه شکرالله تبار آکتیج کارشناس واحد اقتصادی اتاق تعاون ایران
https://iccnews.ir/?p=31677