معاون سفیر آفریقای جنوبی در تهران در گفتگوی اختصاصی با پایگاه خبری اتاق تعاون ایران بیان داشت: موضوعات اقتصادی کلان میان ایران و آفریقای جنوبی از طریق کمیسیونهای اقتصادی مشترک دنبال میشود. ولی آنچه که ما در سفارت در حوزه کسب و کارهای کوچک در نظر داریم این است که همکاریهای خود با اتاق تعاون ایران را به ویژه در حوزه بانوان تقویت کنیم.
به مناسبت روز جهانی تعاون، گفتگوی اختصاصی با معاون سفیر آفریقای جنوبی انجام شده و جایگاه تعاون در بدنه دولت آفریقای جنوبی همچنین راه کارهای گسترش تعاملات تجاری دو کشور و اقدامات موثر برای رشد و اشتراک تجارب موفق ایران و آفریقای جنوبی در حوزه تعاون مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون، هوگو باسان معاون سفیر آفریقای جنوبی در تهران با اشاره به جایگاه تعاون در بدنه دولت کشور متبوعش بیان داشت: نهضت تعاونی در آفریقای جنوبی یک نهضت تاریخی است که به عنوان وسیلهای برای تقویت رشد اقتصادی و شکوفایی، به ویژه در بخش های کشاورزی شناخته شده است. آفریقای جنوبی اولین قانون خود را با هدف تنظیمگری و کمک به تعاونیها از اوایل سال ۱۹۰۸ معرفی کرد. متأسفانه، به دلیل پیشینه آفریقای جنوبی، این تعاونیها به نفع اکثر مردم ما نبودند. با این حال، برخی از شرکتهای تجاری بزرگ ما امروزه پیشینه خود را به عنوان تعاونیهای کوچک در طول قرن گذشته میبینند.
وی ادامه داد: به دنبال اولین انتخابات غیر نژادپرستانه آفریقای جنوبی در سال ۱۹۹۴، نقش و پتانسیل تعاونیها به طور ویژه برای کمک به توسعه روستایی دیده شد و مسئولیت توسعه مشاغل کوچک، که تعاونیها نیز تحت آن طبقهبندی میشوند، با وزارت تجارت و صنایع وقت بود. بعد از آن تصمیم گرفته شد به دلیل اهمیت دادن به شرکتهای کوچک و متوسط SMEها، مشاغل کوچک به یک وزارتخانه جداگانه تقسیم شود و مسئولیت اصلی تعاونیها به معاونت توسعه کسب و کارهای کوچک منتقل شد.
وی افزود: این تغییرات، با هدف هدایت و هماهنگی یکپارچه برای توسعه کارآفرینی، مشاغل کوچک و تعاونیها و اطمینان از یک محیط قانونگذاری و سیاستگذاری توانمند برای حمایت از رشد و پایداری آنها صورت گرفت.
به گفته معاون سفیر آفریقای جنوبی، اگرچه قانون تعاونی فعلی سال ۲۰۰۵ اجازه نمیدهد که منافع مالی مستقیم از دولت به تعاونیها ارائه شود، معاونت توسعه مشاغل کوچک یک طرح تشویقی به ویژه برای کمک به تعاونیها دارد. این طرح شامل ۱۰۰درصد کمک بلاعوض برای تعاونیهای اولیه ثبت شده است و هدف اصلی آن بهبود پایداری و رقابتپذیری شرکتهای تعاونی از طریق کاهش هزینههای کسب و کارهای آنها است. این طرح اولویت ویژهای را به تعاونیهای زنان، جوانان، افراد دارای معلولیت و سیاه پوستان قائل است.
وی در خصوص تجارت خارجی میان ایران و آفریقای جنوبی اظهار داشت: در حال حاضر منابع بین المللی نشان می دهند که در سال ۲۰۲۰، کل صادرات محصولات مختلف از جمهوری اسلامی ایران به آفریقای جنوبی به حدود ۲ میلیون و ۴۵۹ هزار دلار میرسد. همچنین مقدار کل واردات ایران از آفریقای جنوبی برای مدت مشابه در حدود ۲ میلیون و ۵۸۵ هزار دلار بوده است. به گفته وی اگرچه این ارقام کم به نظر می رسند، ما باید این ارقام را در چارچوب محیط محدود کننده، به ویژه از سال ۲۰۱۸، که با همه گیری کووید-۱۹ و رکود اقتصادی جهانی تشدید شده است، در نظر بگیریم. همه اینها به کاهش کلی حدود ۴۵ درصدی صادرات از جمهوری اسلامی ایران به آفریقای جنوبی و کاهش حدود ۴۸ درصدی صادرات آفریقای جنوبی به جمهوری اسلامی ایران، منجر شده است. همچنین به واسطه این موضوع، برخی از سرمایهگذاریهای قابل توجه در بخشهای اقتصادی ایران نمیتواند ادامه یابد.
معاون سفیر آفریقای جنوبی بیان داشت: وضعیت کلی و روند مشاهده شده مطلوب نیست، به ویژه از زمانی که آفریقای جنوبی و ایران در سال ۲۰۱۶ توافق کردند که در جهت افزایش تعاملات اقتصادی کلی بین دو کشور به حدود ۱ میلیارد دلار در سال تلاش کنند. علیرغم این، برخی از سرمایه گذاریهای بزرگ مشترک در صنایعی همچون ارتباطات از راه دور، همچنان برقرار هستند.
وی با اشاره تنوع تعاملات تجاری دو کشور گفت: تعامل تجاری میان جمهوری اسلامی ایران و آفریقای جنوبی، بسیار متنوع است با این حال، کالاهای اصلی مورد مبادله میان دو کشور شامل محصولات کشاورزی و صنایع غذایی و همچنین مواد معدنی و آهن و فولاد می شود.
هوگو باسان با اشاره به نقش و جایگاه بانوان در نهضت تعاون آفریقای جنوبی خاطرنشان کرد: در آفریقای جنوبی، تعریف مشخصی از تعاونی زنان یا جوانان وجود ندارد ولی اگر چنانچه عمده خدمات به زنان ارائه شود یا اکثریت اعضا و شاغلین یک تعاونی زنان باشند، به آنها تعاونی زنان اطلاق میشود. موضوع تمرکز بر برابری جنسیتی و زنان سابقه چندین ساله در آفریقای جنوبی دارد و از زمان روی کار آمدن نلسون ماندلا در سال ۱۹۹۴ توجه بیشتری به این موضوع شد. در حال حاضر، آفریقای جنوبی همچنان چالشهایی را در رابطه با موضوعات مبتنی بر جنسیت تجربه میکند و از این رو اهمیت زیادی برای این موضوعات قائل است زیرا هرگونه تأثیر منفی بر توانمندسازی زنان منجر به تأثیرات منفی بیشتر بر جامعه خواهد شد. این امر به ویژه در مورد فعالیت های اقتصادی زنان و دسترسی آنها به اقتصاد بسیار مهم است، زیرا بسیاری از زنان سرپرست و تأمین کننده خانواده هستند.
وی ادامه داد: مشارکت اقتصادی زنان همچنان با کلیشههایی روبرو است که فقط مردان میتوانند برخی از امور اقتصادی را انجام دهند. به عنوان مثال، فقط مردان میتوانند کارهای فیزیکی مانند ساخت و ساز را انجام دهند. با این وجود در آفریقای جنوبی بسیاری از شرکتهای ساختمانی توسط زنان اداره می شوند و زنان در برخی صنایع همچون صنعت معدن، در بسیاری از مناطق که قبلا فقط در اختیار مردان بود، جایگزین مردان شده اند. همچنین با توجه به اینکه زنان، به ویژه زنان روستایی، از سنین جوانی در سطوح مختلف محرومیت هستند و از فرصتهای مشابه مردان برخوردار نیستند، بنابراین آفریقای جنوبی اقدامات و سازوکارهای مختلفی را برای اطمینان از توانمندسازی زنان و رفع چالشهای پیش روی زنان وضع کرده است.
وی به توجه ویژه دولت به تعاونی های بانوان اشاره و بیان داشت: در مورد تعاونی ها، دولت آفریقای جنوبی تأکید زیادی بر کمک به زنان دارد ، به طور خاص در ثبت شرکتهای تعاونی، دستیابی به گواهینامهها و مجوزها. تعدادی از بخشها کمکهای مختلفی به این شرکتهای تعاونی زنان جهت ورود به بخشهای اقتصادی و بازارها اعطا می کنند.
حال با توجه به رشد و توسعه شرکتهای تعاونی زنان در ایران و آفریقای جنوبی، هرگونه تعامل یا ابتکاری به نفع زنان مهم خواهد بود. این مشارکتها میتواند در حوزههایی همچون صنایع خلاق، کشاورزی، گردشگری، صنایع نساجی و غیره باشد اما باید بر مشارکت موثر بین تعاونیها متمرکز باشد. این مشارکت نه تنها باید تجارت محور باشد بلکه باید به مردم دو کشور اجازه دهد تا از یکدیگر و فرهنگ مربوطه خود بیاموزند. یکی از اهداف کلیدی، توانمند سازی بیشتر، به ویژه برای زنان روستایی برای شروع صنایع تولیدی و دور شدن از مشاغل فروش یا فروش مجدد است که به طور سنتی توسط زنان در مناطق روستایی اداره میشود. با توجه به اینکه جهان به سمت چهارمین انقلاب صنعتی در حال حرکت است، اطمینان از بهرهمندی زنان از محیطها و فرصتهای مختلف اقتصادی، مهم است.
وی در پاسخ به آسیب هایی که تعاونی ها در آفریقای جنوبی در بحران کرونا، دچار شدند، تصریح کرد: در حال حاضر در مورد زیانها و خسارتهایی که تعاونیها و کسب و کارهای کوچک در دوران کرونا با آن مواجه شدهاند و تفکیک آنها، اطلاعات دقیقی در دسترس نیست ولی در مجموع میتوان گفت که دولت آفریقای جنوبی، تسهیلاتی در حدود ۵۰۰ هزار دلار برای کمک به کسب و کارها در بحران کرونا ارائه داده است.
معاون سفیر آفریقای جنوبی در ادامه این گفتگو با اشاره به برنامههایی که برای گسترش تعاملات اقتصادی میان نهضت تعاون دو کشور پیش بینی شده است، بیان داشت: موضوعات اقتصادی کلان میان دو کشور از طریق کمیسیونهای اقتصادی مشترک دنبال میشود. ولی آنچه که ما در سفارت در حوزه کسب و کارهای کوچک در نظر داریم این است که همکاریهای خود با اتاق تعاون ایران را به ویژه در حوزه بانوان تقویت کنیم. ما در زمینههای سلامت، کشاورزی، آموزش و صنایع خلاق، همکاریهایی داشتیم و قصد داریم برای به ثمر نشستن تلاشها، همکاریهای خود را ادامه دهیم. همچنین از دیگر برنامههایی که در سفارت دنبال میکنیم، بازدیدهای استانی برای شناسایی فرصتهای اقتصادی در حوزههای مختلف در استانهای مختلف ایران است، که در این بازدیدها، بیشتر بر ظرفیتهای شرکتهای کوچک و متوسط همچون تعاونیها تمرکز میشود.
وی با اشاره به تسهیل برقراری روابط فعالان اقتصادی دو کشور، ادامه داد: ما در سفارت امکان ارائه تسهیلات مالی به فعالیتهای اقتصادی را نداریم. آنچه که ما در سفارت آفریقای جنوبی انجام میدهیم، تسهیل برقراری روابط میان فعالان اقتصادی دو کشور است تا آنها بتوانند با شناسایی همتایان تجاری خود، به برقراری روابط تجاری با یکدیگر بپردازند.
وی در پایان این گفتگو خاطر نشان کرد: روابط اقتصادی میان دو کشور در سالهای اخیر بسیار خوب بوده است و این موضوع در برگزاری کمیسیونهای مشترک اقتصادی میان دو کشور مشهود بوده است. هر چند این تعاملات به دلیل شرایط محدودکننده برای ایران و شیوع کرونا در جهان در دو سال اخیر کاهش یافته است ولی ما همواره در تلاش بودهایم که با شناسایی فرصتهای جدید همکاری، روابط سیاسی و اقتصادی میان دو کشور را ارتقا دهیم.
https://iccnews.ir/?p=47042