رئیس اتاق تعاون ایران در گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون کشور در مشهد، با تبریک میلاد ثامن الحجج امام رضا (ع) با اشاره به اینکه بخش دولتی و بخش مردمی، بخش تعاون را تشکیل می دهد، تاکید کرد: همکاری این دوبخش می تواند نقطه قوت بخش تعاون محسوب شود و به تنهایی قادر به توسعه و راهبری بخش تعاون نخواهیم بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران در گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون کشور با اشاره به اینکه امروز ارکان بخش تعاون در دو صف و ستاد و ماحصل و ظرفیت مدیریتی بخش تعاون کشور، دراینجا حضور دارند و باعث می شود در آینده بتوانیم با همدلی بیشتر وظایف خود را در بخش بزرگ تعاون انجام دهیم.
وی با تاکید بر ارزش ها و کارآمدی اقتصاد تعاون، بیان داشت: گردش مالی ۳۰۰ تعاونی برتر جهان در۲۰۲۳ مبلغ ۲۴۰۹,۴۱ میلیارد دلار بوده است که نشان دهنده ارزش ها و ظرفیت های اقتصاد تعاون و این شرکت های تعاونی نه در کشورهای اسلامی بلکه در مهد اقتصاد سرمایه داری قرار دارند.
رئیس اتاق تعاون ایران افزود: اگر نبود ارزش ها، کارکرد و کارآمدی بخش تعاون، یک شرکت تعاونی فرانسوی نمی توانست ۱۱۷ میلیارد دلار گردش مالی داشته باشد. وی افزود: البته از این نمونه شرکت های تعاونی مثال های فراوانی نیز در داخل وجود دارد که می توان اشاره کرد و بیانگر ظرفیت های بالای اقتصاد تعاون می باشد. و اینکه اقتصاد تعاون کارآمد و دارای ظرفیت های بالایی است در همین مثال ها مشهود است.
عبداللهی در ادامه به اهمیت تعمیق فرهنگ تعاون اشاره کرد و گفت: علیرغم ظرفیت های بالای بخش تعاون نظیر ظرفیت های قانونی کشور، سیاست های اصل ۴۴ و قانون اجرای این سیاست ها که به تحقیق مترقی ترین قانون در حوزه اقتصاد مردمی می باشد.
رییس اتاق تعاون ایران با اشاره به اهتمام دولت سیزدهم در احیای بخش تعاون گفت: در دیدار با آیت الله رئیسی رییس جمهور، موضوع سند توسعه بخش تعاون را توضیح دادیم و از آنجایی که رییس جمهور با ظرفیت های بخش تعاون آشنا بودند دستور اکید داد که این سند بازنگری و اصلاح شود.
وی افزود: با پیگیری های صورت گرفته، این سند در اسفند ماه ۱۴۰۱ ابلاغ شد و گام مهمی برای بخش تعاون محسوب می شود.
رئیس اتاق تعاون ایران ابراز داشت: همکاری و تعامل سازنده، صادقانه و صمیمانه بخش مردمی و دولتی تعاون در تمام استان ها و حمایت جدی از اتحادیه ها نقطه قوت و جهشی تازه در بخش تعاون می باشد.
عبداللهی در ادامه به سهام عدالت اشاره کرد و گفت: ۴۹ شرکت متعلق به سهام عدالت است که از این میزان ۳۶ شرکت بورسی هستند و مجموع پرتفوی شرکت های سهام عدالت به ارزش دفتری بیش از ۷۰۰ همت است
وی افزود: در دولت جدید با اقدامات صورت گرفته، مقرر شده که سهام مردم در اختیار خودشان قرار بگیرد و یکی از موانع انجام آن عدم برگزاری مجامع شرکت های سرمایه گذاری استان بود.
عبداللهی در ادامه از برگزاری مجمع در سه استان خراسان شمالی، زنجان و گیلان خبر داد و گفت: هیات های مدیره این شرکت ها تعاونی ها هستند و با اهتمام بخش مردمی و دولتی تعاون در سایر استان ها نیز، تعاونی ها به حق خود خواهند رسید.
رئیس اتاق تعاون ایران، با تاکید بر فعال سازی شرکت های تعاونی توسعه عمران شهرستان ها، بیان داشت: در قانون تشکیل این شرکت ها اشاره شده است که دولت هر گونه دارایی یا بنگاهی که میخواهد واگذار کند و دارای رانت هست می تواند با ترک تشریفات مستقیما با این شرکت ها مذاکره کند و این ظرفیت خوبی است که تاکنون مغفول مانده و درصدد آماده سازی مدیران این شرکت ها می باشیم که مردم مالک این بنگاه ها باشند و از منافع آن استفاده کنند.
تعاون مردمی و اسلامی ترین الگوی اقتصادی در کشور
تقویت بانک توسعه تعاون به لحاظ سرمایه و منابع ضروری است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: عملیات بانکی و اعتباری مبتنی بر قواعد اسلامی به لحاظ نحوه درست مصرف، سود حاصل از تولید و بکارگیری عقود نیازمند دقت ها و ملاحظاتی است، بانک توسعه تعاون در این زمینه ها به خوبی ورود کرده است، این بانک به عنوان الگویی از اجرای صحیح بانکداری اسلامی، مورد توجه شورای فقهی بانک مرکزی است.
آیت الله مصباحی مقدم تاکید کرد: تقویت بانک توسعه تعاون به لحاظ سرمایه و منابع ضروری است، شایسته است دستگاه های اجرایی همکاری و تعامل کافی با بانک را داشته باشند تا بانک ظرفیت های بالاتری برای رشد و شکوفایی بخش تعاون ایجاد نماید.
نظریه پرداز برجسته فقهی و اقتصادی کشور تصریح نمود: توسعه تعاونی ها مورد تاکید اسناد راهبردی و مقامات عالی کشور بوده است، تعاون از ابتدا مظلوم واقع شده است، باور به تعاونی ها به میزان کافی وجود نداشته است، اقتصاددانان و مدیران آگاهی کافی از ظرفیت ها و کارکردهای تعاونی ها ندارند و اقتصاد را بر مبنای بازار آزاد و الگوی پیاده شده در کشورهای دارای نظام سرمایه داری تحلیل می کنند.
وی ادامه داد: اقتصادهای پیشرفته ای که سهم مناسبی برای تعاون قائل شده اند، از لحاظ توزیع عادلانه ثروت در وضعیت بهتری هستند و اقتصادهایی که تعاون در آنها کمرنگ است با مساله شکاف بالای میان غنا و فقر مواجه هستند.
مصباحی مقدم یادآور شد: آموزه های اسلامی بر ترویج و گسترش تعاون تاکید دارند، ضمن آن که تجارب و پیامدهای نهضت تعاون در قرن ۱۹ میلادی نیز مد نظر مدیران راهبردی اقتصادی و تعاونی کشور بوده است. سوسیالیسم اخلاقی و سوسیالیسم مارکس دو جریان مهم موجود در نهضت های قرن ۱۹ تعاون بوده است، که اولی مبتنی بر رویکردها و انگیزه های اخلاقی و دومی با ادعای مبتنی بر مبانی صرفا علمی رایج بوده اند.
وی خاطر نشان کرد: تعاونی ها در حوزه های مختلف می توانند اقشار و خانواده های کم درآمد را متشکل و متحد کنند، و به نوعی مردمی سازی اقتصاد محسوب می شود.ظرفیت های بزرگ ایجاد تعاونی ها در کشور داریم، جوانان باید برای تشکیل تعاونی ها و انجام فعالیت اقتصادی مورد تشویق و حمایت قرار گیرند.
عضو مجلس خبرگان رهبری توصیه نمود: برای تحقق شعار سال ابلاغی توسط مقام معظم رهبری و تحقق جهش تولید، نیازمند توجه به بخش های واجد مزیت اقتصاد هستیم. حوزه انرژی و اقتصاد دریا محور دو بخش مهم هستند که قابلیت ایجاد جهش در اقتصاد را دارند. جهش تولید فراتر از رشد تولید است و نرخ هایی بالاتر در جهش مصداق دارد.
مصباحی مقدم گفت: توانمندی متخصصین حوزه های صنعتی و انرژی کشور قابل رقابت با بنگاه های معتبر جهانی است، با تکیه بر توانمندی های تولیدی و نیز تدابیر و عملکرد مناسب شبکه بانکی کشور، امکان جهش تولید بر پایه مشارکت مردمی فراهم است.
مدیر عامل بانک توسعه تعاون در گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون با رویکرد توسعه تعاون بستر ساز مشارکت مردم در جهش تولید در مشهد مقدس اعلام کرد:بالاترین رشد منابع در شبکه بانکی به بانک توسعه تعاون تعلق دارد.رشد منابع شبکه بانکی در پایان سال گذشته ۲۶ درصد بود اما رشد منابع در بانک توسعه تعاون به ۴۲ درصد رسید.
محمد شیخ حسینی با بیان اینکه این نشست به میزبانی بانک توسعه تعاون برگزار می شود در جهت عملیاتی کردن شعار سال و ارتقای بخش تعاون در اقتصاد کشوراست.مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با جامعه کارگری مطالب بسیار مهمی در جهت تبیین مشارکت مردم فرمودند که باید سرلوحه فعالیت ارکان بخش تعاون کشور قرار گیرد.
وی اظهار کرد:تعاون در حوزه تولید و زیربخش های تولید می تواند شعار سال را در بهترین شکل اجرایی و عملیاتی کند.
این مقام ارشد بانکی بیان کرد:بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری«مشارکت در زمینه مسائل صنعتی،مسائل خانگی،صنایع دستی،مساله کشاورزی،مساله دامداری در همه آنها مردم می توانند مشارکت کنند راهش راباید به مردم نشان داده شود،زمینه مشارکت مردم فراهم شود.بحث مشارکت مردم آسان سازی شود.»
مدیر عامل بانک توسعه تعاون افزود:به بیانات جناب آقای دکتر رئیسی،رئیس جمهور در سفر اخیر ایشان به سمنان مبنی بر نقش تعاونی ها در تحقق شعار سال و میدان دادن به تعاونی ها به عنوان یکی از جلوه های تقویت مشارکت مردم اشاره کرد.
شیخ حسینی ادامه داد:بخش تعاون از نظر تعداد یک درصد کل بنگاه های اقتصادی خرد،کوچک و متوسط و بزرگ کشوررا شامل می شود اما بیش از ۸ درصد اشتغال کشورمربوط به این تعاونی ها است.
مدیر عامل بانک توسعه تعاون تاکید کرد:بخش تعاون کشوراز فرصتی که در ارکان نظام ودولت سیزدهم ایجاد شده باید حداکثر استفاده را در راستای ارتقای این بخش ببرد.
شیخ حسینی در بخش دیگری از سخنان خود با تشریح عملکرد بانک توسعه تعاون اعلام کرد:میزان منابع و مصارف بانک توسعه تعاون از شبکه بانکی یک درصد است امابا هدایت منابع و تمرکز بر بخش واقعی اقتصاد،اثربخشی و اقدامات مهمی در جهت حمایت از تعاونی ها و تولید کشور انجام شده است.
وی ادامه داد: بالاترین رشد منابع در شبکه بانکی به بانک توسعه تعاون تعلق دارد.رشد منابع شبکه بانکی در پایان سال گذشته ۲۶ درصد بود اما رشد منابع در بانک توسعه تعاون به ۴۲ درصد رسید.
همچنین رشد مصارف در شبکه بانکی ۲۶ درصد بود که این شاخص در بانک توسعه تعاون ۳۸ درصد بود.
مدیر عامل بانک توسعه تعاون گفت:مطالبات غیر جاری که به عنوان شاخص سلامت بانکی مطرح است در نظام بانکی ۸/۸ درصد است اما در بانک توسعه تعاون این شاخص به ۳/۳ درصد رسیده و این بانک توسعه ای در شاخص مطالبات غیرجاری برترین بانک است.
مدیر عامل بانک توسعه تعاون با تاکید بر نگاه بلندمدت و توسعه ای به اقتصاد ایران ،اعلام کرد:بیش از ۴۵ درصد تسهیلات بانک توسعه تعاون به طرح های ایجادی و توسعه ای پرداخت شده در حالی که شبکه بانکی ۱۷ درصد منابع خود را به طرح های ایجادی و توسعه ای اختصاص داده است.این مهم نشان از مدیریت اصولی و علمی نقدینگی در بانک توسعه تعاون دارد.بر این اساس ناترازی نقدینگی در این بانک به صفر نزدیک شده است.
وی بیان کرد:کل تسهیلات پرداختی بانک توسعه تعاون در سال گذشته به ۵۳ هزار میلیارد ریال رسید.
این مقام ارشد بانکی اعلام کرد:در حالی که ۵۵ درصد منابع بانک متعلق به بخش تعاون است اما بانک توسعه تعاون بیش از ۶۷ درصد از تسهیلات خود را بخش تعاون پرداخت کرده است.
وی تاکید کرد:با نگاه توسعه محوری که در بانک توسعه تعاون حاکم است،بخش تولید با دریافت بیش از ۶۰ درصد تسهیلات در صدر قرار دارد.
به گفته وی،حدود ۶۰ درصد تسهیلات پرداختی بانک توسعه تعاون از ابتدای تشکیل از سال ۸۸ تاکنون در حوزه های مختلف در دو سال گذشته ودر دولت سیزدهم در شعب بانک توسعه تعاون پرداخت شده است.
شیخ حسینی تصریح کرد:پرداخت ۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات سفرهای استانی ریاست جمهوری موجب شده است که بانک توسعه تعاون در رتبه اول در شبکه بانکی قرار گیرد. وی ادامه داد:در حال انعقاد قرارداد ارزی با صندوق توسعه ملی هستیم و پیش بینی می شود خدمات ارزی بانک توسعه تعاون در سال جاری جهش قابل ملاحظه ای ای داشته باشد.
مدیر عامل بانک توسعه تعاون در بخش پایانی سخنان خود در گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون اعلام کرد:صدور گواهی سپرده خاص برای اجرای طرح های جدید و بزرگ و دارای توجیه مالی و اقتصادی مناسب می تواند در اولویت سیاستگذاران قرار گیرد.
وی افزود:مشارکت مالی آحاد شهروندان در قالب مناسب،ساده،قابل اطمینان و قابل دسترس باید در دستور کار متولیان بخش تعاون قرار گیرد.
شیخ حسینی بیان کرد:با تقویت و افزایش سرمایه بانک توسعه تعاون از سوی دولت ،این نهاد مالی توسعه ای می تواند نقش موثری در بالا بردن مشارکت مردم در اقتصاد داشته باشد.
وی گفت:برگزاری چنین گردهمایی هایی می تواند به تقویت و هم افزایی ارکان بخش تعاون کمک کند. شیخ حسینی تاکید کرد:بانک توسعه تعاون با طراحی ابزارها و محصولات جدید می تواند در کنار سایر ارکان بخش تعاون خدمات موثری به این بخش کند.
ارتقای بخش تعاون در سطح ملی نیاز به اقدامات چندوجهی
معاون اقتصادی دادستان کل کشور در گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون گفت:حمایت نهادهای ذیربط از بانک توسعه تعاون برای توانمند سازی اقتصاد تعاونی کشور باید در اولویت قرار گیرد.
پیمان نوری افزود:در تمام اسناد بالادستی همچون قانون برنامه توسعه،قانون اجرایی اصل ۴۴ قانون اساسی سهم بخش تعاون ۲۵ درصد تعیین شده اما متاسفانه این مهم تاکنون عملی نشده است.
وی ادامه داد:تدبیر معاون امور تعاون کشور واقدام بانک توسعه تعاون در جمع کردن تمام ارکان بخش تعاون در یک نشست اقدامی ستودنی است ونشان از حسن تدبیر دارد.
نوری بیان کرد:هم افزایی ۴ جانبه وزارت تعاون،کار ورفاه اجتماعی،بانک توسعه تعاون،اتاق تعاون ایران و صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون می تواند منویات مقام معظم رهبری را در زمینه دستیابی بخش تعاون به جایگاه واقعی اش عملی کند.
معاون اقتصادی دادستان کل کشوراظهار کرد:از سال ۱۳۹۲ سند تحول بخش تعاون تدوین می شود اما طی ۱۰ سال اقدام موثری در جهت اجرایی شدن این سند صورت نمی گیرد و نیاز است اگر قصور وترک فعلی انجام شده مورد رسیدگی قرار گیرد.
نوری ادامه داد:خوشبختانه در پایان سال ۱۴۰۱ سند به روز می شود و شورای عالی تعاون تشکیل می شود .به نظر می رسد رکن اجرایی با جدیت بیشتری وارد اجرایی شدن این سند و دستیابی بخش تعاون به سهم ۲۵ درصد از اقتصاد ملی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد:بر اساس گزارش پایش اتحادیه بین المللی تعاون که ۳۰۰ تعاونی برتر دنیا مورد بررسی قرار گرفته اند،میزان درآمدزایی این میزان شرکت به دو تریلیون و ۱۴۶ میلیارد دلار رسیده است.همچنین در سطح جهان یک میلیارد نفر عضو تعاونی ها هستند.
نوری بیان کرد:در آرژانتین ۱۸ هزار تعاونی وجود دارد،در کانادا از هر ۳ نفر،یک نفر عضو تعاونی ها ،در فنلاند ۶۲ درصد خانواده ها،در آلمان ۲۰ درصد خانوده ها عضو تعاونی ها هستند.از سویی ۴۰ درصد تولید بخش کشاورزی برزیل از طریق تعاونی ها انجام می شود که میزان صادرات این تعداد تعاونی به ۱۲۰ میلیارد دلار می رسد.
معاون اقتصادی دادستان کل گفت:ارتقای بخش تعاون در سطح ملی نیاز به اقدامات چندوجهی همچون فرهنگ سازی،مساعدت تخصصی وزارت تعاون،کار ورفاه اجتماعی ،ارائه خدمات بیمه ای برای پوشش ریسک فعالیت تعاونی هاو کمک به افزایش سرمایه بانک توسعه تعاون در جهت خدمت رسانی بیشتر باید در اولویت قرار گیرد.
دولت سیزدهم فرصتی مناسب برای گسترش و شکوفایی تعاونی ها
۴۲ درصد مجموع ضمانت نامه های صادره توسط صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون در دولت سیزدهم صورت پذیرفته است
مدیر عامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون اعلام داشت ۴۲ درصد مجموع ضمانت نامه های صادره توسط صندوق در دولت سیزدهم صورت پذیرفته است
البرز محمدی مدیر عامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون در گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون در مشهد مقدس اظهار داشت:طی دوره های پیشین، همواره به تعاون به عنوان حل مساله مقطعی نگریسته شده است و برنامه پیوسته و مستمر برای رشد و شکوفایی تعاون کمتر وجود داشته است.
محمدی افزود: دو میلیون مسکن در سطح کشور با استفاده از ظرفیت تعاونی ها ساخته شده است که حدود ۲ یا ۳ درصد آن با مشکل مواجه بوده است، توانمندی و کارآمدی تعاون در اجرای پروژه های مسکن نباید تحت تاثیر این ۲ یا ۳ درصد نادیده گرفته شود.
وی تاکید کرد: تعاونی های مصرف و حمل و نقل در دهه ۶۰ و در دوران جنگ تحمیلی، نیز عملکرد و کارکردی مناسب داشته اند، گرچه برای تداوم عملکرد این تعاونی ها تدابیر لازم پیش بینی نشد.
محمدی خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری و رئیس محترم جمهور اعتقاد وافر به امر تعاون دارند و دولت سیزدهم فرصتی مناسب برای گسترش و شکوفایی تعاونی ها است.
مدیر عامل صندوق ضمانت یادآور شد: ۴۲ درصد مجموع ضمانت نامه های صادره توسط صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون از بدو تاسیس تاکنون، در دولت سیزدهم صورت پذیرفته است. همچنین ۹۱ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش تعاون با ضمانت نامه های صندوق مورد حمایت قرار گرفته است.
وی گفت: اقدامات مناسبی برای افزایش سرمایه صندوق صورت پذیرفته است، همکاران بانک توسعه تعاون تعامل و همکاری مناسبی با صندوق داشته اند، از همکاران اتاق تعاون انتظار می رود در همکاری با صندوق نهایت اهتمام را مد نظر داشته باشند.
نقش تعاون به عنوان مهمترین مصداق مشارکت مردم
برگزاری گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون کشور بجا و خردورزانه است
دستیار رئیس جمهور در امر مردمیسازی دولت اعلام داشت برگزاری گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون کشور بجا، مفید و خردورزانه است
سید احمد عبودتیان دستیار رئیس جمهور در امر مردمیسازی دولت در گردهمایی متولیان اجرایی بخش تعاون کشور در مشهد مقدس اظهار داشت: این رویداد با حضور مدیران و متخصصین بخش تعاون کشور با اهداف متعالی در حال انجام است.
وی افزود: مقام معظم رهبری در بیانات رسمی و در محافل خصوصی، اعتقاد وافر به امر تعاون را بیان داشته اند، تعاون مهمترین راهکار برای مردم سازی اقتصاد و توزیع عادلانه ثروت و درآمد در سطح جامعه است.
عبودتیان تاکید کرد: وظایف و تکالیف مهمی بر عهده مسئولین و متولیان تعاون گذاشته شده و مدیران و متولیان می توانند با گسترش تعاونی ها دستاوردهای مهمی را در ایجاد اشتغال، جهش تولید و ارتقای سطح زندگی و رفاه عموم مردم حاصل نمایند.
وی تصریح نمود: شخص رییس جمهور اعتقاد کامل به تعاون دارند، اخیرا برنامه جهش تولید در دولت تصویب گردیده و نقش تعاون به عنوان مهمترین مصداق مشارکت مردم بسیار ویژه دیده شده است.
دستیار رئیس جمهور گفت: نقش معاونت تعاون، بانک توسعه تعاون، اتاق تعاون و صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون در بسترسازی مشارکت مردم در جهش تولید حائز اهمیت است.
عبودتیان خاطر نشان کرد: در سفرهای استانی هیات دولت، رویکرد بهره مندی از راهکار و مکانیزم تعاونی برای پیشبرد فعالیت ها و راه اندازی پروژه ها وجود داشته است و برنامه ریزی شده است تا تشکل های تعاونی حضور مردم را در اقتصاد ارتقا بخشند.
گفتنی است،گردهمایی بزرگ متولیان اجرایی بخش تعاون کشور با حضور حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم،عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس شورای فقهی بانک مرکزی، بهمن عبداللهی ریس اتاق تعاون ایران، پیمان نوری،معاون اقتصادی دادستان کل کشور،عبودتیان دستیار مردمی سازی اقتصادی رئیس جمهور،حامد ویس کرمی معاون تعاون وزارت تعاون،کار ورفاه اجتماعی، هیات رئیسه اتاق تعاون ایران، روسای اتاق های تعاون کشور و مدیران عامل اتحادیه ها، مدیران کل استانی، همچنین مدیر عامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون در مشهد مقدس برگزار شد.
https://iccnews.ir/?p=61602